Arkivvetenskap, år 1

60 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5KK034

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5KK034
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
ABM A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 5 mars 2015
Ansvarig institution
Institutionen för ABM

Behörighetskrav

Kursen är öppen endast för dem som är antagna till masterprogrammet i ABM, inriktning Arkivvetenskap.

Mål

Efter genomgången kurs förväntas studenten ha uppnått följande kunskaper och färdigheter (med kunskaper avses inte enbart faktakunskaper utan även ett visst mått av analytiskt och kritiskt tänkande):

Moment 1: Introduktion till ABM, 7,5 hp

  • kunskaper om ABM-institutionernas historiska utveckling samt deras nutida roller och funktioner
  • kunskaper om de vetenskapliga discipliner som ryms inom ABM-fältet samt grundläggande kunskaper om problemställningar och teorier inom området
  • kunskaper om kulturarvsbegreppet och om hur kulturarv produceras och reproduceras vid olika ABM-institutioner

Moment 2: Digital dokumenthantering för ABM I, 7,5 hp

  • kunskaper om teoretiska principer för digital dokumenthantering
  • kunskaper om strukturering och uppmärkning av dokument med exempelvis HTML och XML
  • kunskaper om databashantering och frågespråk som exempelvis SQL
  • kunskaper om standarder och metoder för metadatahantering

Moment 3: Traditionell arkivhantering, 7,5 hp

  • grundläggande kunskaper om arkivjuridik och arkivteori
  • kunskaper om traditionell arkivredovisning och färdighet i att ordna och förteckna arkiv med analoga handlingar
  • grundläggande kunskaper om problematiken kring bevarande och gallring
  • kunskaper om arkivverksamhetens samhälleliga kontext, t.ex. vad gäller frågor om kulturarv, demokrati, offentlighet och personlig integritet

Moment 4: Modern arkivhantering, 7,5 hp

  • kunskaper om hur övergången till digital informationshantering påverkar arkivverksamheten
  • kunskaper om grunderna för elektroniskt långtidsbevarande
  • kunskaper om principerna för verksamhetsbaserad arkivredovisning

Moment 5: Digital dokumenthantering för ABM II, 7,5 hp

  • fördjupade kunskaper om digitalt tillgängliggörande och digital förmedling av kulturarv
  • förmåga att analysera styrkor och svagheter i existerande eller tänkta digitaliseringsprojekt
  • förmåga att analysera etiska och juridiska problem i samband med digital kulturarvsförmedling

Moment 6: Arkivteoretisk fördjupning, 7,5 hp

  • fördjupade kunskaper om centrala arkivteoriska begrepp och hur dessa har utvecklats över tid
  • fördjupade kunskaper om olika bevarande- och gallringsstrategier
  • fördjupade kunskaper om den svenska arkivteoretiska diskussionen i ett internationellt sammanhang

Moment 7: Arkivjuridisk fördjupning, 7,5 hp

  • fördjupade kunskaper om juridiska begrepp med relevans för arkivhantering, framför allt inom offentliga verksamheter
  • kunskap om tillämpningen av lagar och förordningar som är särskilt relevanta för verksamheten vid statliga och kommunala arkiv

Moment 8: Informationshantering och informationsstrukturer, 7,5 hp

  • kunskaper om kunskapsintensiva domäners informationssystem, informationsstrukturer samt interna och externa kommunikationsformer
  • kunskaper om vetenskapliga kommunikations- och publiceringsformer
  • kunskaper om hur man kan kartlägga och utvärdera olika organisationers informationshanterande strukturer.

Innehåll

Moment 1: Introduktion till ABM, 7,5 hp

Momentet genomförs gemensamt med inriktningarna biblioteks- och informationsvetenskap och musei- och kulturarvsvetenskap.

Under momentet behandlas ABM-institutionernas historiska utveckling och deras nuvarande roller och förutsättningar ur ett såväl organisatoriskt som juridiskt och politiskt perspektiv. Med institutionernas olika praktiker som utgångspunkt diskuteras grundläggande begrepp, traditioner och principer; stort utrymme ges kulturarvsbegreppet. Vidare behandlas framväxten av ABM-områdets vetenskapliga discipliner; hur de kan beskrivas idag; deras centrala problemställningar och vilka olika delområden och inriktningar som finns. I sammanhanget diskuteras också deras relation till respektive praktikerfält. Under momentet introduceras studenterna också till vetenskaplig informationssökning inom området.

Moment 2: Digital dokumenthantering för ABM I, 7,5 hp

Momentet genomförs gemensamt med inriktningarna biblioteks- och informationsvetenskap och musei- och kulturarvsvetenskap.

Momentet tar sin utgångspunkt i en diskussion om dokumentbegreppet och dess innebörder på ABM-området. Vidare diskuteras hur digitala dokument kan vara uppbyggda och hur de kan organiseras och tillgängliggöras, vilket inbegriper aktuella tekniska metoder för presentation, metadatahantering och databashantering. I samband med detta förekommer även praktiska övningar i form av datalaborationer.

Moment 3: Traditionell arkivhantering, 7,5 hp

Inom momentet studeras traditionell arkivredovisning och hantering av pappershandlingar. Grundläggande begrepp inom arkivjuridik och offentlighetslagstiftning behandlas, liksom grunderna för informationsvärdering, gallring och bevarande. En orientering ges om internationella standarder för arkivredovisning. Övningar genomförs i att ordna och förteckna arkiv.

Vidare ges vissa undervisningsinslag gemensamt med inriktningarna biblioteks- och informationsvetenskap och musei- och kulturarvsvetenskap.

Moment 4: Modern arkivhantering, 7,5 hp

Under detta moment studeras hur myndigheter och andra organisationer, i Sverige och internationellt, i dag hanterar arkivinformation. Utgångspunkt tas i en teoretisk diskussion om den digitala utvecklingens följder för arkivverksamheten. Särskilt uppmärksammas hantering av elektroniska handlingar, digitalt långtidsbevarande och verksamhetsbaserad arkivredovisning.

Vidare ges vissa undervisningsinslag gemensamt med inriktningarna biblioteks- och informationsvetenskap och musei- och kulturarvsvetenskap.

Moment 5: Digital dokumenthantering för ABM II, 7,5 hp

Momentet genomförs gemensamt med inriktningarna biblioteks- och informationsvetenskap och musei- och kulturarvsvetenskap.

Momentet bygger vidare på och fördjupar de kunskaper som grundlades i Digital dokumenthantering för ABM I. Bland annat diskuteras hur digitaliseringsprojekt vid ABM-institutioner kan planeras och genomföras. Vidare uppmärksammas etiska och juridiska överväganden i samband med digitalt tillgängliggörande av kulturarv samt problematiken kring bevarande av dynamiskt digitalt material.

Moment 6: Arkivteoretisk fördjupning, 7,5 hp

Momentet ger en översikt över arkivteorins utveckling internationellt och i Sverige under de senaste dryga hundra åren. Särskild uppmärksamhet ägnas åt tolkningar av begrepp som kollektivt minne och proveniensprincipen. Vidare fokuseras olika principer för bevarande och gallring och hur dessa har varierat över tid och mellan olika länder. Momentet ger även tillfälle till fortsatt övning i vetenskaplig informationssökning.

Moment 7: Arkivjuridisk fördjupning, 7,5 hp

Detta moment ger fördjupade kunskaper om tillämpningen av lagar och förordningar som är särskilt relevanta för framför allt offentlig arkiv- och dokumenthantering. Bland annat studeras förvaltningslagen, offentlighets- och sekretesslagen, tryckfrihetsförordningen och personuppgiftslagen. Vidare diskuteras juridiska problem förknippade med upphovsrätt.

Moment 8: Informationshantering och informationsstrukturer, 7,5 hp

Momentet genomförs gemensamt med inriktningen biblioteks- och informationsvetenskap.

Med utgångspunkt i såväl ett domänanalytiskt perspektiv som ett organisationsperspektiv studeras informationssystem och informationsstrukturer. Genom ett större grupparbete undersöker studenterna empiriskt hur kunskapsintensiva organisationer hanterar olika typer av analoga och digitala dokument och hur de hanterar sin interna och externa kommunikation. Vidare diskuteras former för vetenskaplig kommunikation och publicering samt olika domäners relevanskriterier.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, datalaborationer, studiebesök, gruppövningar samt enskild handledning. Alla undervisningsinslag som innehåller någon form av examination är obligatoriska och utebliven medverkan ska kompenseras med en kompletteringsuppgift.

Examination

Examination sker genom skriftlig individuell tentamen, skriftliga individuella eller gruppbaserade PM samt muntlig eller skriftlig seminarieredovisning av uppgifter och övningar gjorda individuellt eller i grupp. På kursens olika moment förekommer dessa examinationsformer i olika kombinationer.

En student som missar ett obligatoriskt undervisningstillfälle ska lämna in en restuppgift, vars omfattning ska motsvara den arbetsinsats som skulle krävts för förberedelser och aktivt deltagande vid undervisningstillfället. På varje kursmoment ges under ett läsår regelmässigt ett ordinarie tentamenstillfälle och ett omtentamenstillfälle. Omtentamenstillfället är även sista dag för inlämning av kompletteringsuppgifter. Därefter hänvisas studenten till nästa gång kursmomentet ges, som regel nästföljande läsår.

Samtliga moment på kursen bedöms med något av betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd. För betyget Väl godkänd på hela kursen krävs minst hälften VG på ingående kursmoment.

Övergångsbestämmelser

För studenter som vid antagningstillfället har tidigare studier inom den valda inriktningen kan vissa kursmoment behöva bytas ut mot kursmoment från de andra två inriktningarna inom masterprogrammet i ABM.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin