Terminskurs 5: Associationsrätt och skatterätt

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 2JJ325

Kod
2JJ325
Utbildningsnivå
Grundnivå
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (B), icke utan beröm godkänd (Ba), med beröm godkänd (AB)
Fastställd av
Juridiska fakultetsnämndens utbildningsutskott, 16 april 2015
Ansvarig institution
Juridiska institutionen

Allmänt

Fastställd den 16 april 2015 av Juridiska fakultetsnämndens utbildningsutskott, Uppsala universitet, med stöd av 6 kap. 14 och 15 §§ högskoleförordningen (1993:100). Kursplanen träder i kraft den 1 augusti 2015.

Allmänt

Kursen omfattar 30 högskolepoäng (30 ECTS credits) och ingår som obligatorisk kurs på grundnivå i utbildningen för juristexamen enligt utbildningsplan fastställd den 16 april 2007 av Juridiska fakultetsnämnden vid Uppsala universitet.

Behörighetskrav

För tillträde till denna kurs krävs att samtliga obligatoriska moment i tidigare terminskurser är fullgjorda och att alla tidigare terminskurser utom en tenterats med godkänt resultat.

Om särskilda skäl föreligger kan Juridiska fakultetens dispensnämnd meddela dispens från förkunskapskraven.

Mål

Övergripande målsättning

Det övergripande målet för Terminskurs 5 är att de studerande ska få förståelse för och förmåga att identifiera, analysera och diskutera ekonomiska juridiska problem för företag och enskilda inom ramen för kursens ämnen.

Kursens mål som förväntade studieresultat

Studenten ska visa förmåga

  • att identifiera och föreslå lösningar på för kursen relevanta juridiska problem med tillämpning av relevant källmaterial och litteratur,
  • att identifiera och reflektera över de olika ämnenas betydelse i samhället och interaktion med närliggande rättsområden,
  • att betrakta kursens ämnen utifrån olika teoretiska perspektiv,
  • att genom användning av samtliga ovanstående förmågor självständigt genomföra skriftliga och muntliga redovisningar.

Innehåll

Kursen omfattar följande ämnen:

  • redovisningsrätt
  • associationsrätt
  • skatterätt

Undervisning

Undervisningen består av seminarier, lektioner och föreläsningar. Seminarieundervisningen förutsätts ske i tre steg: genom individuell inläsning, diskussion i basgrupper och aktivt deltagande i seminarierna. Lektionsundervisningen förutsätts ske i två steg: genom individuell inläsning och aktivt deltagande i lektionerna. Aktivt deltagande i basgrupps­arbete samt seminarie- och lektionsundervisning är obligatoriskt.

Därutöver ska varje student fullgöra skriftliga och muntliga uppgifter.

Kursföreståndaren kan medge dispens från kursens obligatoriska moment och föreskriva kompletteringsuppgifter.

Den närmare uppläggningen av kursen framgår av undervisningsplanen. Undervisningen bygger på den obligatoriska kurslitteratur som anges i särskild förteckning.

Examination

Kursen omfattar 30 högskolepoäng. Examinationen sker på grundval av två moment om vardera 15 högskolepoäng, dels de under kursen obligatoriska muntliga och skriftliga delmoment som anges i undervisningsplanen, dels ett avslutande prov (tentamen).

För godkänt betyg på kursen krävs godkänt resultat såväl i de obligatoriska muntliga och skriftliga momenten (fullgjort obligatorium) som i det skriftliga provet.

Till de ovannämnda förväntade studieresultaten finns betygskriterier, vilka framgår av undervisningsplanen.

I undervisningsplanen meddelas också föreskrifter om tillåtna hjälpmedel vid prov och möjligheter till förnyat prov (omtentamen).

Skriftlig tentamen anordnas vid kursens slut och omtentamen enligt närmare anvisningar i undervisningsplanen. Kursföreståndaren kan, om det av särskilda skäl finns behov, besluta om enskild tentamen, skriftlig eller muntlig. De betyg som ges på kursen är underkänd, U, och de godkända betygsgraderna B, Ba och AB. För betyget (B) fordras att godkänt resultat uppnåtts beträffande samtliga förväntade studieresultat. För högre betyg (Ba eller AB) fordras att en sammanvägning av de resultat som uppnåtts beträffande de förväntade studieresultaten, enligt examinators bedömning motsvarar det högre betyget.

Regler för rättning och omprövning av betyg följer av 6 kap. 23 och 24 §§ högskole­förordningen. Närmare anvisningar för rättnings- och omprövningsärendenas handläggning följer av undervisningsplanen.

Disciplinära åtgärder vid fusk

Det är inte tillåtet att försöka vilseleda examinator vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. Detta innebär t.ex. att det inte får finnas otillåtna hjälpmedel med under salsskrivningar. Vid hemtentamen eller motsvarande ska tentanden helt på egen hand besvara tentamensfrågorna. Det är även fusk att vid PM-skrivande utge annans text för att vara ens egen. Se vidare instruktioner om hänvisningar m.m. som lämnas under kursen! Den som på dessa eller annat sätt fuskar anmäls. Universitetets disciplinnämnd kan besluta om varning eller avstängning under en period om högst sex månader.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin