En röd tråd genom arkiven - skriftliga källor för textilvetenskaplig forskning

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5KV023

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5KV023
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Textilvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 19 oktober 2015
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Behörighetskrav

Filosofie kandidatexamen

Mål

Kursen syftar till att ge avancerade kunskaper i metoder för arkivbaserad forskning med inriktning på material som rör tillverkning, bruk och handel med textilier.

På denna nivå ställs högre krav på vetenskaplighet vad gäller analys och tillämpning av teoretiska och metodiska resonemang, samt självständig och avancerad problemdiskussion.

Efter godkänd kurs ska studenten:

  • ha avancerade kunskaper om olika typer av arkivaliska källor och metoder för att söka, samla in och bearbeta arkivalisk information;
  • vara orienterad i både äldre och nyare forskning inom ämnesområdet och problematisera bruk av ett arkivaliskt källmaterial;
  • kunna förhålla sig kritiskt till innehållet i historiska dokument;
  • självständigt kunna tillämpa och kritiskt förhålla sig till aktuella metoder för arkivbaserad forskning;
  • på ett fördjupat plan kunna värdera och kritiskt förhålla sig till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter på arkivbaserad forskning.

Innehåll

Kursen behandlar metoder för arkivforskning med inriktning på material som rör tillverkning, bruk och handel med textilier. Under kursen ges en arkivvetenskaplig introduktion och därefter behandlas olika typer av arkivaliska källor och metoder för att söka, samla in och bearbeta arkivalisk information samt källkritiska aspekter på innehållet i historiska dokument. Kursen omfattar material från medeltid till modern tid.

Kursen ger en avancerad fördjupning inom ämnet samt övning i textilvetenskaplig metod och analys. Den utgör en bas för den som vill läsa forskarutbildning i Textilvetenskap, men kan också fungera som ett komplement till andra kulturhistoriska och historiska ämnen.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och studiebesök. Obligatorisk närvaro gäller för samtliga undervisningstillfällen.

Examination

Examination sker i form av skriftlig tentamen. Den betygsskala som tillämpas är Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.

Övriga föreskrifter

Vid kursens start ska betygssättande lärare/kursansvarig lärare ge anvisningar för hur obligatoriska moment ska kompenseras.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin