Genus, krig och fred

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 2FK043

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2FK043
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Freds- och konfliktkunskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 10 augusti 2017
Ansvarig institution
Institutionen för freds- och konfliktforskning

Behörighetskrav

Uppfyllda krav för kandidatexamen med ett samhällsvetenskapligt ämne som huvudområde.

Mål

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

  • Demonstrera en fördjupad förståelse av de centrala tematan i studiet av genus och freds- och konfliktforskning.
  • Vara medveten om teoretiska ansatser och nya empiriska mönster i de könade aspekterna av krig och fred.
  • Identifiera institutionella aktörer, processer och insatser som syftar till att motverka de könade aspekterna av väpnat våld, och till att främja jämställda samhällen efter krig.
  • Utforma och genomföra en skriftlig analys, med hjälp av ett vetenskapligt förhållningssätt, av ett relevant ämne inom kursens innehåll och inom de angivna tidsfristerna.
  • Visa förtrogenhet med centrala frågor som behandlas i kursen.

Innehåll

Kursen fokuserar på betydelsen av genus för freds- och konfliktforskning. Den syftar till att utveckla studentens förmåga att förstå den komplexa roll som genus spelar i krig och fred. Genus definieras som "socialt konstruerade roller, beteenden, aktiviteter och attribut som ett givet samhälle anser lämpliga för män och kvinnor"[1] . Tyngdpunkten ligger på att förstå genus förklaringsvärde i förhållande till deltagande i krig; olika mönster avseende lidande och våld; och konsekvenserna för män och kvinnor i konfliktlösning, fredsbevarande, transitionell rättvisa och fredsbyggande processer. Vidare ger kursen förtrogenhet med olika insatser syftande till att motverka de könade aspekterna av väpnat våld, och till att främja jämställda samhällen efter krig. Den roll som Förenta nationerna (FN), regionala organisationer och aktörer på lokal nivå kan spela kommer att belysas. Tre delområden som relaterar till varandra kommer att täckas: 1) Våld i krig; 2) Övergången från krig till fred och fredsbyggande; och 3) Åtgärder kring genus, kvinnor och krig. Kursen kommer att undersöka ämnen såsom genusskillnader i deltagande och lidande; sexuellt våld i väpnade konflikter; den sociala och politiska variation vad gäller mål för och resultat av jämställdhetssträvanden; utmaningar inom fredsbevarande operationer; kvinnors deltagande i konfliktlösning; och konsekvenser för fredsbyggande och transitionell rättvisa.

[1] World Health Organisation, ‘What do we mean by "sex" and "gender"?’, Gender, women and health, <http://www.who.int/gender/whatisgender/en/>.

Undervisning

Kursen kommer att genomföras genom korta föreläsningar samt seminarier under vilka studenterna kommer att presentera och diskutera skriftliga uppgifter.

Examination

Examination och betygssättning baseras på studenternas prestationer inom följande områden: muntliga presentationer; korta PM; aktivt deltagande i seminarier och föreläsningar; och ett avslutande kurs-PM.

Tre nivåer av betyg ges: Väl Godkänd (VG); Godkänd (G); och Underkänd (U).

Två omtentatillfällen erbjuds varje år kursen ges.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin