Konstvetenskap A: Konst, arkitektur och visuell kultur

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5KV040

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5KV040
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Konstvetenskap G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 16 oktober 2017
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Allmänt

Kursen ingår i Kandidatprogram i kulturentreprenörskap, 180 hp och är valbar under termin 5 inom Byggnadsantikvarieprogrammet, 180 hp och Föremålsantikvarieprogrammet, 180 hp. Den kan också läsas som fristående kurs.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet A1/1)

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten:

  • ha grundläggande kunskap om bild- och byggnadskulturer under de epoker och i de geografiska områden som anges under rubriken ”Innehåll” nedan (observera att delvis olika delkurser ges vid Campus Gotland respektive i Uppsala). I detta ingår att vara förtrogen med vissa typiska objekt och former likaväl som ett antal verk och miljöer som förts in i den konsthistoriska kanon och att kunna redogöra för deras kulturella och sociala sammanhang,
  • känna till de begrepp som används vid konstvetenskaplig karakteristik och beskrivning av byggnader, föremål och bilder och kunna använda dem för att kommunicera förvärvade kunskaper och färdigheter i skriftlig och muntlig form. I detta ingår också att ha viss kännedom om konstvetenskapen som ämnestradition och grundläggande metodiska och teoretiska kunskaper.

Innehåll

Kursen behandlar det konsthistoriska förloppet i Västerlandet. Parallellt med detta ger kursen vid Campus Uppsala en tematisk fördjupning över utomeuropeisk konst och bebyggelse. Vid Campus Gotland ges i stället en tematisk fördjupning av svenskt och nordiskt material. I kursen ingår övningar i att bestämma, analysera, förklara och tolka konstvetenskapens föremål, från enskilda konstverk och byggnader till hela miljöer.

Kursen ger en grundläggande orientering i ämnet som ämnesmässigt och teoretiskt ger förutsättningarna för den som vill fortsätta med kursen Konstvetenskap B, Svensk och nordisk konsthistoria (Campus Uppsala) eller Konstvetenskap, fortsättningskurs B (distans) men fungerar också väl som komplement till studier i andra ämnen genom dess inriktning på övergripande kulturella sammanhang.

Kursen har fyra delkurser varav de tre första läses i följd. Den fjärde delkursen läses parallellt med de övriga tre och har olika innehåll beroende på studieort.

Delkurs 1. Antik och medeltid (7,5 hp)

Delkurs 2. Tidigmodern tid (7,5 hp)

Delkurs 3. Det moderna skedet (7,5 hp)

Delkurs 4a. Tematisk fördjupning Campus Gotland (7,5 hp).

Bildkonst, arkitektur och byggda miljöer i Sverige och Norden

Delkurs 4b. Tematisk fördjupning Campus Uppsala (7,5 hp).

Perspektiv på utomeuropeisk bildkonst, arkitektur och byggda miljöer

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, studiebesök och exkursioner. Föreläsningar och seminarier har obligatorisk närvaro.

Examination

Delkurserna tenteras skriftligt. Samtliga delkurser, liksom kursen i sin helhet, bedöms med betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.

Övriga föreskrifter

Vid kursens start ska betygssättande lärare/kursansvarig lärare ge anvisningar för hur obligatoriska moment ska tas igen.

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin