Klimat och kulturarv

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5KV704

Kod
5KV704
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kulturvård A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 16 april 2018
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Behörighetskrav

Kandidatexamen

Mål

Studenten ska efter avslutad kurs kunna,

avseende kunskap och förståelse

  • presentera och diskutera de viktigaste klimatriskerna med bäring på kulturarv,
  • presentera, kvantifiera och diskutera framtida hot mot kulturarvet till följd av klimatförändringar,
  • förstå och kritiskt reflektera över kopplingen mellan kulturarv och klimatförändringar,
  • presentera och diskutera metodologiska ramverk för att förstå effekter av klimatförändringar samt för klimatanpassning av den bebyggda miljön,
  • tillämpa en systematisk metod baserad på beräknade energispareffekter i syfte att identifiera lämpliga energieffektiviseringsåtgärder i kulturhistoriskt värdefulla byggnader,

avseende färdighet och förmåga

  • självständigt skriva en kort vetenskaplig rapport,
  • tillämpa och syntetisera kunskap i kursen till ett verkligt fall: en byggnad eller ett bebyggelseområde,
  • föreslå och motivera innovativa och hållbara strategier samt tekniska lösningar för kulturhistoriskt värdefulla byggnader eller bebyggelseområden med avseende på klimatförändringar och klimatanpassning,

avseende värderingsförmåga och förhållningssätt

  • reflektera över hur kulturvärden kan integreras i beslut om energieffektivitet och klimatanpassning, samt
  • förstå och diskutera, utifrån olika synvinklar, hur målkonflikter hanteras i beslut om energieffektivitet och klimatanpassning i historiska byggnader och bebyggelseområden.

Innehåll

Kursen behandlar tre sammankopplade frågor av central betydelse för en hållbar förvaltning av kulturhistoriska byggnader:

  • Inomhusklimat för både bevarande och komfort
  • Att förbättra energieffektiviteten samtidigt som kulturhistoriska värden bibehålls
  • Klimatförändringarnas inverkan och anpassning: Vilka risker är specifika för kulturarvet och hur hanterar vi dem?

I kursen ges en avancerad introduktion till den vetenskapliga grunden för dessa tre områden. Fallstudier bestående av individuella historiska byggnader och bebyggelseområden kommer att analyseras med hjälp av en iterativ processorienterad metod som inkluderar både tekniska och sociala aspekter. I kursen integreras grundläggande kunskaper inom teknik och bevarande med internationella riktlinjer och standarder. Samband och kontroverser mellan klimat, energi och kulturarv i dåtid, nutid och framtid presenteras och diskuteras.

Kursens tre teman sammanförs i arbete med fallstudier där studenterna får ta fram underlag till förvaltningsplaner med fokus på energi- och klimatfrågor. Vidare får studenterna övning i att identifiera en forskningsfråga och skriva en litteratursammanställning.

Undervisning

Kursen består av seminarier, föreläsningar, gruppövningar och exkursioner. Aktivt deltagande i seminarier och grupparbeten är obligatoriskt. Frånvaro från någon av dessa kommer att behöva kompenseras.

Examination

Bedömning kommer att baseras på aktivt deltagande i seminarier och inlämning av skriftliga uppgifter. Betyg ges i enlighet med det svenska betygssystemet. Följande betyg används: Underkänd (U), Godkänd (G), väl godkänd (VG).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin