Diakonivetenskap

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RT700

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RT700
Utbildningsnivå
Grundnivå
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 6 mars 2019
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen kan ingå i Kandidatprogram i religionsvetenskap 180 hp

Kursen kan ingå i Masterprogram i religionsvetenskap 120 hp

Kursen kan ingå i Religionsvetenskapligt program 210 hp

Behörighetskrav

60 hp

Mål

Denna kurs syftar till att ge en introduktion till diakonivetenskap som kunskaps- och forskningsområde, och lämpar sig såväl för studerande som förbereder sig för en framtida yrkesroll inom det diakonala området, som yrkesverksamma inom den sociala samhällssektorn och i olika trossamfund.

Generella mål

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:

  • Självständigt och i stora drag beskriva de kristna kyrkornas sociala roll i Europa idag i relation till de europeiska välfärdssamhällenas framväxt efter andra världskriget.
  • Reflektera över denna utveckling utifrån ett genusperspektiv respektive utifrån ett mångreligiöst perspektiv
  • Referera och tydliggöra olika ståndpunkter i fråga om religion, genus och välfärd som kommer till uttryck i kurslitteraturen.
  • Mot bakgrund av kursens innehåll diskutera egna föreställningar och värderingar när det gäller religiösa samfunds sociala roll i det svenska samhället idag.

Specifika mål för respektive delkurs:

Religion och välfärd - en introduktion

  • Förklara olika tänkbara innebörder av ordet diakoni och hur de kan gestaltas i Sverige idag.
  • Redogöra för och med egna ord diskutera hur och under vilka förutsättningar religiösa institutioner kan fungera som aktörer på välfärdens område i Sverige idag.
  • Tolka den svenska situationen när det gäller religion och välfärd i ett perspektiv av globalisering och migration.

Från social praxis till forskning - vetenskapsteoretiska perspektiv

  • Redogöra för och med egna ord diskutera framväxten av diakonivetenskap som ett tvärvetenskapligt kunskaps- och forskningsområde i relation till andra religionsvetenskapliga respektive andra samhällsvetenskapliga forskningsområden, i Sverige och internationellt.
  • Reflektera över förhållandet mellan teori och praktik i diakonivetenskapliga studier, liksom över konsekvenserna av olika teoretiska utgångspunkter och perspektiv.

Diakonin ochvälfärdssamhällets utveckling

  • Redogöra för och med egna ord diskutera diakonins framväxt och utveckling i Europa, med särskild betoning på Sverige, under 1900-talet.
  • Beskriva diakonens yrkesuppgifter och uppdragets historiska bakgrund respektive teologiskt motiverade roll i olika kyrkor och samfund i Sverige idag.

Omsorg, välfärs och religion - fallstudium

  • Skriftligt formulera ett diakonivetenskapligt problem, samt bearbeta och diskutera det på ett vetenskapligt sätt.
  • Tillämpa teorier och begrepp inom diakonivetenskapen på ett korrekt sätt.

Innehåll

Kursen ger en introduktion till ett religionsvetenskapligt studium av välfärd och social omsorg. Fokus ligger på kyrkors och andra trosbaserade organisationers sociala handlande i samspel med ett välfärdssamhälle i förändring. Diakoni belyses utifrån olika teoretiska perspektiv. Frågor om genus diskuteras, liksom etiska, teologiska och politiska frågor. Kursen kan ingå i det religionsvetenskapliga kandidatprogrammet och lämpar sig som fortbildning för personer verksamma inom den sociala samhällssektorn och i olika trossamfund.

Kursen består av:

  • Religion och välfärd - en introduktion, 7,5 hp
  • Från social praxis till forskning - vetenskapsteoretiska perspektiv, 7,5 hp
  • Diakonin och välfärdssamhällets utveckling, 7,5 hp
  • Omsorg, välfärd och religion - fallstudium, 7,5 hp

Undervisning

Kursen är i huvudsak nätbaserad och genomförs i en digital lärplattform. Studenterna fullgör, inom angiven tid, uppgifter och seminarier enligt lärarens instruktioner. För fullgjord kurs krävs aktivt deltagande i samtliga seminarier. Frånvaro kompenseras genom kompletteringsuppgift som beslutas av kursansvarig lärare. Samlingar i Uppsala kan komma att erbjudas under kursens gång (ej obligatoriska). Angivna undervisningsformer kan komma att ändras till självstudier om studentantalet är mycket litet. Dator med Internetuppkoppling är en förutsättning för att kunna följa kursen.

Undervisningstillfällen i kursen kan komma att genomföras på engelska.

Examination

Examinationen sker genom hemskrivning, pm, samt aktivt deltagande i webbaserade seminarier. Varje delkurs examineras separat:

Religion och välfärd - en introduktion: 7,5 hp

Från social praxis till forskning - vetenskapsteoretiska perspektiv: 7,5 hp

Diakonin och välfärdssamhällets utveckling: 7,5 hp

Omsorg, välfärd och religion - fallstudium: 7,5 hp

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övergångsbestämmelser

En student har rätt att tentera denna kurs enligt denna kursplan i tre terminer efter aktuellt kurstillfälle. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges endast undervisning enligt senast antagna kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin