Avancerad webbprogrammering

120 hp

Utbildningsplan, SAP1H

Kod
SAP1H
Fastställd av
Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 20 december 2012
Diarienummer
SAMFAK 2012/138, Doss 3:1:1
Ansvarig fakultet
Samhällsvetenskapliga fakulteten
Ansvarig institution
Institutionen för informatik och media

Beslut och riktlinjer

Ursprunglig utbildningsplan är fastställd 2007-04-04 av Utbildnings- och forskningsnämnden vid Högskolan på Gotland. Senaste revidering 2009-12-03.

Fr o m 2013-07-01 ingår programmet i Uppsala universitets programutbud. Programmet inrättades av rektor 2012-11-20.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Engelska 6, Matematik 3b/3c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Engelska B, Matematik C, Samhällskunskap A (områdesbehörighet A4/4)

Syfte

Webbteknik finns numera i nästan alla system, utvecklingen går fort och efterfrågan på webbkompetens ökar stadigt. Det tvååriga programmet Avancerad webbprogrammering ger dig grunderna för att utveckla programvarusystem som har webben som gränssnitt. Utbildningen ska förbereda för yrkesroller inom programvaruteknik där det ges färdigheter i utveckling av programvaror, särskilt webbapplikationer. Förståelsen av en dators uppbyggnad och kommunikationsflöden blandas med programmering och utvecklingsprocessen.

Mål

Vad gäller kunskap och förståelse skall studenten vid avslutad utbildning ha tillägnat sig

  • förståelse av centrala begrepp inom huvudområdet programvaruteknik, inbegripet kunskap om IT, systemutveckling, programutveckling, databaser samt Internet,
  • kunskap och förtrogenhet med de metoder som används vid programvaruutveckling och
  • kunskap och förtrogenhet med hur webbapplikationer kan skapas.

Vad gäller färdighet och förmåga skall studenten vid avslutad utbildning ha tillägnat sig och kunna uppvisa

  • förmåga att söka, samla och värdera relevant information i en problemställning samt att diskutera programvarurelaterade företeelser, frågeställningar och situationer,
  • förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar,
  • förmåga att arbeta som en aktiv deltagare i projekt och visa insikter om projektdeltagarnas olika roller och arbetsuppgifter,
  • förmåga att tillämpa metoder, standarder, verktyg och programmeringsspråk som används under de olika faserna av ett programvaruprojekt,
  • färdighet i att utföra de olika delarna inom programvarukonstruktion som kravhantering, analys, design, implementation, dokumentation och testning av programsystem,
  • förmåga att använda aktuell webbrelaterad teknik,
  • förmåga att skapa kvalitet och effektivitet i de processer och produkter studenten kommer att möta i sin yrkesroll och
  • färdighet i att redogöra för, och kommunicera uppnådda resultat.

Vad gäller värderingsförmåga och förhållningssätt skall studenten vid avslutad utbildning ha tillägnat sig

  • förmåga att utbyta och värdera kunskaper inom området programvaruteknik,
  • förmåga att inom huvudområdet programvaruteknik söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå och
  • förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens.

Programmets uppläggning

Programmet i Avancerad webbrogrammering ger bred kompetens inom området programvaruteknik. Utbildningen ger kunskap om teorier och metoder för konstruktion av programvaror och webbapplikationer. Förståelsen av en dators uppbyggnad och kommunikationsflöden blandas med programmering och utvecklingsprocessen. Då programmering är en form av problemlösning får studenten lära sig att strukturera och lösa problem samt att värdera olika lösningar. Det teoretiska innehållet tillämpas genom programmering i objektorienterade språk. Kunskaperna om webbtekniker är inriktade mot både server- och klientsida.

PROGRAMMETS STRUKTUR

Programmet Avancerad webbprogrammering omfattar två läsår (120 högskolepoäng). Dessa utgörs av kurser inom huvudområdet Programvaruteknik 112,5 hp och Matematik 7,5 hp. Utbildningen består huvudsakligen av kurser om 7,5 högskolepoäng.

Termin och Kurser

T 1 Programvaruteknik 22,5 hp. Matematik 7,5 p.

T 2 Programvaruteknik 30 hp.

T 3 Programvaruteknik 30 hp.

T 4 Programvaruteknik 30 hp.

Under utbildningens första läsår läggs grunden genom att studenterna lär sig förstå en dators uppbyggnad och kommunikationsflöden liksom den logik som ligger till grund för programflöden. Här läggs också grunden till de mer webbtekniska kurser som kommer under år 2. Under utbildningens andra år fördjupas kunskaperna i programmering, webbtekniker och annan aktuell teknik. Det teoretiska innehållet tillämpas genom programmering med olika programmeringsspråk. Fokus läggs tidigt på objektorienterade principer. En kurs i grundläggande matematik stödjer programmeringen. Att arbeta metodiskt och följa vedertagna processer är något som också behandlas.

Det andra året avslutas med ett examensprojekt där studenterna kan utveckla en applikation alternativt utföra en studie inom ämnesområdet.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, individuella uppgifter, grupp- och projektarbeten, praktiska moment och laborationer beroende på de olika kursernas karaktär. Undervisningen bedrivs huvudsakligen på svenska, men inslagen av engelska är återkommande i form av engelskspråkig litteratur.

Examination på kurser sker i form av skriftliga prov, seminarier och inlämningsuppgifter. På genomgångna kurser ges betyget “underkänd”, “godkänd” eller “väl godkänd”.

Examen

Student som följt programmet Avancerad Webbprogrammering kan erhålla följande examen:

Högskoleexamen med inriktning mot Programvaruteknik/Higher Education Diploma with specialisation in Software Engineering.

Övriga föreskrifter

TIllträde till kurser

Student som antas till programmet har tillträde till kurserna i den ordning de ges inom programmet under förutsättning att behörighetskraven för respektive kurs är uppfyllda.

För uppflyttning till andra studieåret av programmet fordras att studenten klarat minst 30 högskolepoäng i första årskursen. En student som inte uppfyller kraven för att påbörja studier i andra årskursen skall i samråd med sin vägledare lägga upp en individuell studieplan.

Övergångsbestämmelser

Studenter som påbörjat utbildningen vid Högskolan på Gotland slutför utbildningen vid Uppsala universitet, Campus Gotland.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin