Masterprogram i geografi

120 hp

Utbildningsplan, SGE2M

Kod
SGE2M
Fastställd av
Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 20 december 2012
Diarienummer
SAMFAK 2012/155, Doss 3:1:1
Ansvarig fakultet
Samhällsvetenskapliga fakulteten
Ansvarig institution
Kulturgeografiska institutionen
Övrig(a) medverkande institution(er)
Kulturgeografiska institutionen

Behörighetskrav

Kandidatexamen om 180 hp med 90 hp geografi, samhällsgeografi/kulturgeografi, naturgeografi eller motsvarande inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp.

Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Syfte

MÅLBESKRIVNING/SYFTE

Programmet är en utbildning på avancerad nivå med geografi som huvudområde. Studenterna skall efter avslutad utbildning kunna utföra kvalificerade arbetsuppgifter inom myndigheter, organisationer och företag. Arbete som till exempel kvalificerad utredare, projektdeltagare och/eller projektledare är tänkbara arbetsuppgifter. En gedigen teoretisk undervisning med vetenskapligt djup ger förmåga till analytiskt tänkande men också till helhetssyn och geografisk syntetisering. Träning i vetenskaplig metod är dels integrerad i kurserna och kan dels vara huvudinriktningen i vissa metodkurser. Att självständigt kunna urskilja, formulera och lösa problem är ett centralt tema inom programmet. Studenternas förmåga att göra kritiska bedömningar har grundlagts på tidigare nivå men utvecklas ytterligare i detta program.

Mål

MÅL SOM FÖRVÄNTADE STUDIERESULTAT

Efter avslutad utbildning skall studenten kunna uppvisa kunskaper och färdigheter som utgör en grund för arbete inom fältet geografi.

Studenten skall

  • självständigt kunna söka och kritiskt bedöma information för att kunna analysera och lösa geografiska problem
  • ha fördjupade kunskaper i ämnet med fokus på kulturgeografi och naturgeografi
  • på egen hand kunna inhämta kunskaper inom ämnesområdet och närliggande vetenskapsområden utifrån en insikt om betydelsen av ett livslångt lärande
  • ha förmåga att identifiera och analysera geografiska problem av skilda slag
  • förvärvat kunskapsmässiga förutsättningar att, efter något års yrkesverksamhet inom sitt område, kunna medverka i utveckling av och svara för egna projekt inom geografens arbetsfält
  • ha kapacitet att kunna välja, använda och tolka lämpliga analysmetoder till geografiska problem.

PROGRESSION I UTBILDNINGEN

Efter avklarad utbildning är studenten behörig att söka och antas till forskarutbildningen i geografi eller kulturgeografi.

Programmets uppläggning

Programmet består av fyra terminers heltidsstudier, varav en termin utgörs av självständigt arbete. Kursmodulerna är i regel på 7,5 hp som läses på halvfart, parallellt två och två med tydlig mitterminsgräns. Kurserna är obligatoriska respektive valbara. Obligatoriska kurser är huvudområdeskurser.

För magisterexamen krävs 15 hp färdighetskurser och för masterexamen 15+15 hp för att öka anställningsbarheten.

Kurser i huvudområdet kombineras med färdighetskurser och valfria kurser som läses gemensamt med andra programstudenter med skilda ämnesbakgrunder.

Kurser som ingår i programmet

Termin 1

- Geografins idéutveckling 7,5 hp

- Naturlandskapets former, processer och utveckling 7,5 hp

- Vetenskaplig metod 7,5 hp

- Globala processer och lokala världar 7,5 hp

Termin 2

- Klimat, landskap och global förändring 7,5 hp

- Städerna och det urbana 7,5 hp

- Valfri 7,5 hp

- Valfri 7,5 hp

Termin 3

- Valfri färdighetskurs 7,5 hp

- Valfri färdighetskurs 7,5 hp

- Valfri 7,5 hp

- Valfri 7,5 hp

Termin 4

- Uppsats 30 hp

Undervisning

Undervisningsformerna är av olika karaktär. Normalt sett består undervisningen av föreläsningar, seminarier och andra övningar i grupp. Författande av PM och uppsatser samt diskussion av dessa i seminariegrupper, är en viktig del av utbildningen. Obligatoriska undervisningsmoment ingår i de flesta kurser. I dessa krävs aktivt deltagande av studenterna. I vissa kurser kan exkursioner och fältmoment ingå där vistelse utanför institutionsmiljön från någon dag till uppåt en vecka är ett naturligt inslag.

Examen

Programmet leder till en filosofie masterexamen om 120 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng inom huvudområdet geografi, inklusive ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 30 högskolepoäng. Programmet kan avslutas med en filosofie magisterexamen om 60 högskolepoäng, varav minst 30 högskolepoäng inom huvudområdet geografi, inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng.

Övriga föreskrifter

Studenterna skall efter avslutad utbildning klara kvalificerade arbetsuppgifter inom myndigheter, organisationer och företag. De kan utgöra kvalificerade utredare och projektdeltagare likväl som projektledare. En gedigen teoretiskt och vetenskapligt djup utbildning skall ge förmåga till analytiskt tänkande men också till syntesperspektiv. Träning i vetenskaplig metod är dels integrerad i kurserna och kan dels vara huvudinriktningen i vissa metodkurser. Att självständigt kunna urskilja, formulera och lösa problem är ett centralt tema inom programmet. Studenternas förmåga att göra kritiska bedömningar har grundlagts på tidigare nivå men utvecklas ytterligare.

Huvudområde inom programmet är geografi.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin