Masterprogram i Tysklandsstudier

120 hp

Utbildningsplan, HTY2M

Det finns en senare version av utbildningsplanen.
Kod
HTY2M
Fastställd av
Språkvetenskapliga fakultetsnämnden, 17 mars 2011
Ansvarig fakultet
Språkvetenskapliga fakulteten
Ansvarig institution
Institutionen för moderna språk

Beslut och riktlinjer

Programmet är ett tvåårigt utbildningsprogram på avancerad nivå som leder till masterexamen i det huvudområde som uppfyller fordringarna för generella examina.

Programmet är inrättat av Rektor vid Uppsala universitet 2006-09-26. Utbildningsplanen är fastställd av Språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-03-17. Utbildningsplanen gäller från och med 2011-07-01.

Antagning till programmet sker varje år och utbildningen startar på höstterminen.

Behörighetskrav

Behörig att antas till Masterprogrammet för Tysklandsstudier är den som uppfyller fordringarna för kandidatexamen om 180 hp med minst 90 hp i ett huvudområde inom den historisk-filosofiska, samhällsvetenskapliga, språkvetenskapliga, teologiska eller utbildningsvetenskapliga fakulteten, inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp eller motsvarande.

Vid ansökningstillfället ska minst 150 hp avklarade kurser som kan ingå i en kandidatexamen redovisas. Vid utbildningens start ska samtliga kurser om totalt 180 hp som ingår i kandidatexamen redovisas.

För tillträde till programmet krävs dessutom kunskaper i tyska motsvarande lägst steg 3 från gymnasiet samt kunskaper i svenska och engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå.

Av kursplanerna framgår vilka krav på godkända kurser inom programmet som krävs för tillträde till respektive kurs.

Programmets uppläggning

Målbeskrivning/syfte

Masterprogrammet förenar språkstudier, bredd och djup. Det består av tre delar: Studier i tyska, breddningsstudier inom det humanistisk-samhällsvetenskapliga området (exempelvis i teologi, historia, litteraturvetenskap, statskunskap, utbildningsvetenskap) samt fördjupningsstudier i ett huvudområde.

Mål som förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse

Efter genomgånget program ska studenten:

- visa kunskap och förståelse, inbegripet såväl brett kunnande inom Tysklandsstudier för de huvudområden som ingår i programmet, som solida kunskaper inom huvudområdet för examen, på ett sätt som låter kunskaper inom ett område berika övriga områden

- kunna redogöra för aktuell forskning inom huvudområdet och kunna relatera sin egen forskningsuppgift till denna på ett konstruktivt sätt

- behärska de viktigare metoderna och teorierna inom huvudområdet och kunna kritiskt diskutera och tillämpa relevanta metoder och teorier i det egna arbetet

Färdighet och förmåga

Studenten ska:

- visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer som rör förhållanden i det tyskspråkiga Europa

- visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra ett självständigt arbete inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen

- visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper

- visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete

Värderingsförmåga och förhållningssätt

Studenten ska:

- visa förmåga att inom huvudområdet med avseende på förhållanden i det tyskspråkiga Europa göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete

- visa förmåga att identifiera det egna behovet av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling

Tysk språkfärdighet

Studenten ska:

- behärska tyska språket på ett sådant sätt att han/hon kan ta del av tysk facklitteratur och tyskt källmaterial, aktivt delta i akademisk undervisning vid ett tyskspråkigt universitet, uttrycka sig i tal och skrift på god tyska och i olika situationer i arbetslivet använda tyska som kommunikationsspråk

Utbildningens struktur, innehåll och progression

I utbildningen ingår tre delar: Studier i tyska, breddningskurser samt fördjupning i ett huvudområde. I fördjupningen ingår en termins utlandsstudier i huvudområdet vid ett tyskspråkigt universitet. Examensarbetet påbörjas redan före utlandsvistelsen så att studenten har en god föreställning om examensarbetets frågeställning och kan utnyttja utlandsvistelsen bl.a. åt att samla material. Examensarbetets inriktning bör bestämma valet av kurser som läses utomlands.

Utbildningens struktur ser ut på följande sätt:

Termin 1 Studier i Tyska 30 hp

Termin 2 Breddningsstudier inom det humanistisk-samhällsvetenskapliga området:

Fyra breddningskurser om vardera 7,5 hp.

Termin 3 Fördjupningsstudier i huvudområdet:

Kurs inom huvudområdet 7,5 hp

Examensarbete 7,5 hp (av 30 hp) under utlandsstudierna

Utlandsstudier inom huvudområdet 15 hp

Termin 4 Fördjupningsstudier i huvudområdet:

Utlandsstudier inom huvudområdet 7,5 hp

Examensarbete 22,5 hp (av 30 hp)

(Anm. Den tyska terminen börjar ca en månad senare än den svenska. Därför påbörjas utlandsstudierna en bit in på termin 3 och avslutas i början av termin 4.)

Masterprogrammet ger en kvalificerad språklig förmåga i tyska genom språkfärdighetsträning under termin 1 och 2 och genom utlandsstudier under termin 3. Utbildningen har en naturlig progression från språkstudier och breddning under termin 1 och 2 till fördjupning i huvudområdet under termin 3 och 4.

Undervisning

Undervisningen ges i form av föreläsningar och/eller tutorials, övningar och seminarier. Deltagande i undervisningen är obligatoriskt på kurser med fortlöpande examination. Utbildningen bedrivs på helfart och omfattar fyra terminers studier.

Examen

Masterprogrammet i Tysklandsstudier leder fram till en masterexamen, 120 hp, i respektive huvudområde.

Övriga föreskrifter

Studerande som har avslutad A-nivå i tyska ersätter språkstudierna under termin 1 med studier i tyska på närmast högre nivå alternativt med valfritt breddningsämne (särskilda behörighetskrav kan gälla).

Masterexamen från programmet i Tysklandsstudier ger behörighet till forskarstudier i respektive huvudområde, om de särskilda behörighetskraven för ämnet uppfylls.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin