Ingenjör - Teknik - Data/IT - Matematik

Med hjälp av modern teknik kan du som ingenjör eller naturvetare utveckla nya saker och lösa komplexa frågeställningar. Vid Uppsala universitet kan du lära dig mer om hur tekniken samspelar med användarna och samhället. Du kan också få den matematiska och datavetenskapliga kompetens som morgondagens informationssamhälle kräver.

Läs mer om ingenjörsyrket
Läs mer om naturvetaryrket

Program och ämnen

Aktuell forskning

Vill du veta mer om...

  • Friktion

  • Komplexa system

  • Komplexa tal

  • Automatiserade system

  • Sakernas internet

  • Vindkraft

Ingenjör och Teknik

Teknik är ett stort och vittomspännande ämne. Teknik rymmer gamla och nya, kända och mindre kända delämnen som exempelvis elektronik, bioteknik, mikromekanik, miljöteknik, byggteknik, industriell teknik, maskinteknik och informationssystem. Som ingenjör eller teknisk kandidat/master är du utbildad till att lösa problem inom något av dessa ämnen. Det kan vara allt från att utveckla program till mobiler eller bygga miljövänliga hus, till att fundera ut hur pyttesmå robotar inuti en kropp kan rädda liv eller planera vägarna i katastrofområden.

Utbilda dig till ingenjör

Data och Informationsteknologi

Utan datorer skulle telefonväxlar, flygplanstrafik, tidningsframställning och hemelektronik inte fungera. När nya produkter skall konstrueras använder man nästan alltid datorer. Dagens väderprognoser skulle vara en omöjlighet utan kraftfulla datorer. Uppräkningen kan lätt göras längre och utvecklingen har bara börjat...

Läs mer om data och informationsteknologi

Matematik

Matematik är den enda vetenskap som lever i ett eget universum, ett universum där sant är sant och falskt är falskt, nu och för all framtid. Matematik är idag ett fristående forskningsämne så väl som ett verktyg som vi kan använda för att förstå vår komplexa värld.

Läs mer om matematik