Undervisning - Pedagogik - Lärande

Gillar du människor? Vill du dela med dig och bidra till allas rätt till kunskap? Vill du hjälpa barn och ungdomar att växa och utvecklas och vara med och forma deras framtida liv. Vill du anta utmaningen att leda utvecklingen mot framtidens skola? Bli lärare!

Skolan behöver duktiga lärare som kan ta tillvara barns nyfikenhet och lust att lära eller inspirera och stödja ungdomar på väg mot vuxenlivet – lärare med gedigna ämneskunskaper och stora kunskaper inom ledarskap, pedagogik och lärande.

Sök till lärarutbildningen! Jobba som lärare inom förskola, grundskola eller gymnasium.

Program och ämnen

Aktuell forskning

Välj Uppsala eller Visby!

Vid Uppsala universitet möter du lärare som forskar eller har lång erfarenhet från svensk skola och vad som händer i ett klassrum – lärare som brinner för sitt ämne på de olika institutionerna. Utbildningen har nära koppling till världsledande forskning. Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och olika typer av grupp- och lagarbete. Teori varvas med praktik. Läser du till lärare vid Uppsala universitet får du en utbildning med stor konkurrenskraft. Då blir det lättare att få jobb.

I Uppsala pluggar du på Campus Blåsenhus och på de olika ämnesinstitutionerna. Här finns det senaste inom digital lärteknik. Den nya tekniken gör det möjligt att integrera det digitala arbetssättet med traditionell undervisning. Läser du lärarutbildningen i Visby blir du en del av den gemytliga miljön vid Campus Gotland.

Tips på vägen ...

Som ny lärarstudent vid Uppsala universitet har du god hjälp av dem som redan läst en eller flera terminer på lärarutbildningen. De hjälper dig att komma in i studierna och guidar dig in i Uppsalas studentliv – i vardag och fest.

I huvudet på några lärarstudenter i Uppsala:

Jonatan, grundlärarprogrammet: Enda begränsningen är egen tid och kraft
– Lärare är det roligaste yrket som finns. Innan jag sökte till grundlärarprogrammet jobbade jag sex år med barn med olika extroverta diagnoser så jag ville löpa linan ut och få en utbildning inom yrket. Vill man göra något vill man ju göra det så bra som möjligt.
 
– Jag gillar att samarbeta och skapa mina egna ramar, läraryrket har förstås ett ramverk utifrån olika styrdokument men i övrigt är det ganska fritt och du kan skapa din egen verksamhet som gynnar eleverna. De enda begränsningarna är min egen tid och kraft.
 
– Jag trivs jättebra i Uppsala, det är bra progressiva lärare, det finns en akademisk tyngd vid Uppsala universitet och jag upplever att det finns en stor lyhördhet för studenternas behov och åsikter.

Therese, ämneslärarprogrammet: Levande yrke som aldrig blir tråkigt
– Det som drivit mig att bli lärare är framför allt att jag vill göra något bra och hjälpa människor och jag gillar att lära ut i olika former. Lärare är ett levande yrke som aldrig blir tråkigt, det finns alltid saker att bli bättre på och man möter nya individer hela tiden.
 
– Under utbildningen har jag varit ute två gånger och arbetat på skolor och jag älskar det, det är så roligt! Att se det lilla ljuset som tänds när eleverna förstått, det är en berusande känsla. Jag ser verkligen fram emot att börja arbeta!
 
– För mig var Uppsala universitet ett enkelt val. Via Värmlandsnation var jag på ett studiebesök på universitet innan jag sökte, vi fick gå på föreläsning och gasque (gasque är middag på studentnation) och känna på både det sociala studentlivet och undervisningen.
 
– Jag har inte ångrat mitt val. Det är en bra stämning i staden och man känner sig väldigt välkommen. Man blir en student i staden och försvinner inte som det skulle bli i en större stad. Det kommer studenter överallt ifrån i landet, ingen känner någon men sedan känner alla varandra. Det blir en jättehäftig stämning. Studentkåren vid lärarprogrammen är engagerad och sedan finns ju studentnationerna för andra typer av evenemang. Det gör att man kan ha mycket olika kontakter om man känner för det och det händer mycket hela tiden.

Jenny, förskollärarprogrammet: Ta chansen att påverka
– Jag gillar att man får möta människor och påverka varje dag. Jag vill jobba för att göra barns vardag meningsfull och lärorik. Jag gillar att läraryrket är så omväxlande och innefattar allt från undervisning till föräldrakontakt. Förskollärarprogrammet är otroligt mångsidigt. Undervisningsformerna varierar mellan föreläsningar och seminarier där man diskuterar i storgrupp till arbetslagsarbete.

– Jag valde Uppsala universitet eftersom jag ville ha en seriös universitetsutbildning och samtidigt uppleva en stad med ett rikt studentliv. Men utbildningen blir väldigt mycket vad man gör det till. Det är bara du som sätter gränserna. Man kan verkligen engagera sig i allt möjligt och hitta nya intressen.