Podcast - Researching Peace

Varför blir det väpnade konflikter? Hur kan vi få en varaktig fred? I podden Researching Peace träffar du de främsta forskarna inom freds- och konfliktforskning. Vi bjuder även in aktuella gäster så som politiker, journalister och andra kunniga inom området. Det här är podden för dig som vill veta mer och förstå din samtid.

I de första tolv ansnittet är språket i podden engelska. Övriga avsnitt har svenska som språk.

Researching Peace produceras av institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet i samarbete med Alva Myrdal-center för kärnvapennedrustning.

#16 I stormens öga

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har kärnvapenhotet trappats upp, bedömare menar att risken för att kärnvapen kommer att användas har ökat. I det här avsnittet möter vi Sveriges Radios utrikeskorrespondent Lubna El-Shanti som är född i Ukraina och som var på plats när kriget bröt ut. Hon är också en av de journalister som med egna ögon sett det fasansfulla i Butja där civila låg mördade på gatorna. Vi pratar om hur är det är att bevaka ett krig där hotet om kärnvapen finns närvarande och vad folket i Ukraina själva tror om kärnvapenhotet.

Dessutom ska vi ta reda på bakgrunden till varför Pink Floyd sjunger en Ukrainsk folkvisa.

Researching Peace - en podcast från institutionen för freds- och konfliktforskning samt Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning vid Uppsala Universitet.

#15 Om det värsta sker

Kan Sverige bygga upp en beredskap för en kärnvapenattack? Eller är enda vägen framåt att arbeta för nedrustning? I det här avsnittet möter du Vendela Englund Burnett, ordförande i Svenska läkare mot kärnvapen, som menar att den svenska sjukvården skulle stå maktlös vid en kärnvapenattack. Vendela Englund Burnett är dessutom en av få som besökt de hemliga områdena i Sibirien där kärnvapen produceras.

#14 Året som världen borde minnas

1945 fälldes två atombomber över Hiroshima och Nagasaki i Japan. Attackerna slog ut städerna och dödade över 200 000 personer. Kriget i Ukraina har återigen satt fokus på kärnvapenfrågan. Men vad har världen lärt sig av historien? Hur nära var det att kärnvapen avfyrades under Kuba-krisen? Och vad spelar sanktioner egentligen för roll? I det här avsnittet möter du Peter Wallensteen, professor och pionjär inom fredsforskningen. Dessutom får du höra hur det var när Peter som ung student blev inbjuden till samma fest som Alva Myrdal.

Lyssna på avsnittet nu

#13 Det kraftfullaste vapnet

För första gången sedan kalla kriget står världen inför ett reellt kärnvapenhot. Hur hamnade vi här och vilken roll kan Alva Myrdal center spela i nedrustningen? I det första avsnittet av vår andra säsong möter du Erik Melander, professor och föreståndare för det nystartade Alva Myrdal Center.

Senast uppdaterad: 2022-05-16