Skördeutställningen slut – men mycket kvar att skörda

Efter tio fantastiska dagar med många spännande möten har nu Botaniska trädgårdens skördeutställning "Skörden i skafferiet" plockats ner. Trädgårdsmästare och pedagoger som har bemannat utställningen vittnar om hänförda besökare som flitigt fotograferade kåldamen, pumpaplaneterna och den inburade chiliplantan. Mer än hälften av utställningens besökare kom från Uppsalas skolor. Nu hoppas vi att vi har inspirerat till eget odlande och fortsatt lärande kring den gröna maten på bordet. 

(Bild borttagen)

Det har varit en fröjd att möta lärare och elever i årets skördeutställning i orangeriet. Under veckan hade vi besök av 50 skolklasser med mer än 1200 barn och drygt 100 lärare. De pedagogiska greppen har varit många, allt från traditionella visningar till frågeformulär och fotografering. Och frågeställningarna har varit intressanta: "Varför finns det röd majs?", "Hur stark är egentligen chilin?", "Hur ser en Blå Kongo ut?", "Hur ser rötterna på raps ut?", "Vad är kåldamens halsband gjort av?".

(Bild borttagen)

Kåldamen drog även till sig andra besökares uppmärksamhet. Det tog eleverna från Praktiska gymnasiet nästan elva timmar och många sömmar att få den klar! Tillsammans med planeterna av pumpor var hon det mest fotograferade föremålet i utställningen.

(Bild borttagen)

Ytterligare ett uppskattat inslag i "Skörden i skafferiet" var de inläggningar, kryddblandningar och röror som trädgårdsmästarna hade tillverkat. Några av dem fanns det tillfälle att smaka under Kulturnatten. Recepten från Kulturnatten kan du ladda ner här (Länk borttagen) och prova själv hemma. Övriga recept från Skördeåret 2017 finns samlade på www.botan.uu.se/skordearet (Länk borttagen) . Där finns också faktablad från alla våra temavisningar under skördeåret.

(Bild borttagen)

Behöver du fortfarande mer inspiration för kommande odlingsprojekt? I köksträdgården i Botaniska trädgården mognar fortfande ätor baljor, tomater och meloner. Kålväxter, morötter och sallad kan vi skörda i flera veckor till. Välkommen hit för att lära mer!

(Bild borttagen)

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin