Visst är det en sport att snickra!

Under Uppslas sportlovsvecka ska 1000 brädbitar, 2500 skruvar och 5000 nubb förvandlas till 150 fjärilsholkar, humlebon och stekelhus. Vem har sagt att det inte är någon sport att snickra? Eller att lösa bostadsbristen för Uppsalas pollinatörer för den delen? Kom hit och bygg hjälp trädgårdens flitiga arbetare! Botaniska trädgårdens snickarverkstad i Tropiska växthuset är öppen för skollediga barn 19-23 februari, klockan 11-16. Ta gärna med er skridskor också så kan ni passa på att pröva vår fina is i barockträdgården!

Pollinatörerna är viktiga för oss människor. Det finns all anledninga att hjälpa dem! Ungefär en tredjede av den mat vi äter är direkt eller indirekt beroende av att det finns pollinatörer som flyttar pollen från ståndare till pistill och därigenom möjliggör befruktning. De pollinerande insekterna kommer i många färger och former – färgglada fjärilar, bleka nattflyn, runda håriga humlor, flitiga honungsbin, små randiga blomflugor och ”tunga” skalbaggar. I år lägger vi i de linneanska trädgårdarna extra mycket energi på att gynna dem i våra planteringar.

(Bild borttagen) Bi-batteri med håligheter som passar för gaddsteklar att lägga sina ägg i.

Nu hoppas vi att även Uppsalaborna vill dra sitt strå till stacken. Vi ser gärna att de bostäder som byggs av alla sportlovslediga barn hamnar i trädgårdar runt om i Uppsala. ”Det är otroligt roligt att kunna erbjuda en möjlighet för barn att få komma hit för att bygga och vara kreativa och samtidigt faktiskt göra stor nytta.” Säger Annika Vinnersten, botanist i de linneanska trädgårdarna. ”Man har visat att bibatterier i våra trädgårdar inte bara ökar skördarna utan också ger större och finare frukt. Något som väl de flesta önskar sig i sin trädgård.”

Botaniska trädgårdens snickarverkstad i Tropiska växthuset är öppen för skollediga barn 19-23 februari. Där kan de bygga holkar till våra svenska storfjärilar – påfågelöga, nässelfjäril och citronfjäril. Dessa dagfjärilar behöver en torr och skydda plats för övervintring och förväntas flytta in först framåt hösten. Humlebon däremot ska stå klara i trädgården under tidig vår, då de första humledrottningarna ger sig ut för att söka bo. Samma sak gäller för bihus (bi-batterier). Solitärbin och andra gaddsteklar flyttar in som goda grannar. Redan i mars börjar inflyttningen för de tidiga arterna medan andra kommer senare under sommaren. Då behöver de vasstrån, bambupinnar eller andra små hålrum att krypa in i, torrt och soligt placerade, gärna i ett litet sportlovssnickrat hus.

PS För dig som vill vara ännu mer sportig har vi för första gången på tre år spolat skridskois i barockträdgården. Om vädret tillåter finns den kvar åtminstone till 4 mars.

(Bild borttagen) Årikets mobila förskola. Tack för lånet av bild!

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin