Sommar i de linneanska trädgårdarna

Sommaren 2020 är sommaren då hemester är på allas läppar och sommaren då vi vill uppleva Sverige utomhus. I våra tre trädgårdar kan du njuta av grönskan, inspireras och skaffa kunskap, eller fika under äppelträden. För dig som måste stanna hemma har vi spelat in några filmer där vi berättar om våra fascinerande växter, om Linné och om vad du kan göra i Linnés Uppsala. Välkommen att upptäcka våra unika miljöer och arvet efter Carl von Linné!

(Bild borttagen)

Självklart påverkar den pågående covid19-pandemin vår verksamhet. Vi gör allt vi kan för att underlätta för oss och dig att tillämpa social distansering. Det innebär bland annat att vi ställer in många evenemang och att vi inte kan ta emot lika många besökare som vanligt inomhus. Regniga dagar är det därför svårt att hitta tak över huvudet i våra trädgårdar. Men oavsett väder erbjuder vi dagliga visningar utomhus i Linnéträdgården och på Linnés Hammarby, samt visningar varje helg i Botaniska trädgården. Eftersom riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten ofta ändras rekommenderar vi dig att dubbelkolla våra öppettider innan ditt besök.

Aktuella öppettider och visningstider i Botaniska trädgården, Tropiska växthuset, Linnéträdgården, Linnémuseet och Linnés Hammarby. (Länk borttagen)

inspiration – kunskap – Linné

(Bild borttagen)

Inspiration till egen odling 

Varje år komponerar vi nytt innehåll i våra prydnadsrabatter. I Linnéträdgården samsas fleråriga växter med koppling till Linné med skira sommarblommor. I år går färgerna i blått och gult med inslag av vitt. På Linnés Hammarby dominerar istället röda och gula nyanser i rundeln framför huvudbyggnaden. Även här finns förstås kopplingen till Linné. Växter som Linné inte kände till är inte välkomna!

I Botaniska trädgården kan ni under sommaren se ett stort urval av dahlior i barockträdgården, längst upp mot slottet. Där hyllar vi också Uppsalas orienterare med en rabatt i vitt och orange. Vid Linneanum däremot är tonerna ljust skira, med blommor i vitt och bladverk i grått och silver. Rabatterna runt Café Victoria och vid Tropiska växthuset lockar förhoppningsvis till sig många pollinerande insekter även i år. Där samsas dahlior med zinnia och andra röd- och gulblommiga arter.

(Bild borttagen)

Kunskap om Familjen Potatis

För dig som söker kunskap rekommenderar vi ett besök till någon av våra pedagogiska rabatter. I Botaniska trädgården berättar Blomväxternas släktträd om hur vi idag anser att olika grupper av växter är besläktade med varandra. Motsvarande systematiska planteringar, men med utgångspunkt i 1700-talets kunskapsläge, hittar du i Linnéträdgården. Där är större delen av trädgården en levande lärobok i sexualsystemet, där växterna är sorterade efter antal ståndare och pistiller i blomman.

Under odlingssäsongen 2020 har vi lagt extra mycket fokus på familjen potatisväxter. I rabatterna runt Botaniska trädgårdens skolträdgård kan du under sommaren förkovra dig i potatisens biologi och bekanta dig med några av potatisens släktingar. I skördetid kommer vi sedan att visa upp en mångfald av potatis, chili, aubergin och tomater.

(Bild borttagen)

Carl von Linné – 1700-talets blomsterkung

Carl von Linné var 1700-talets svenska vetenskapliga superstjärna och upphovsmannen till den moderna botaniken. Ingen stad värnar arvet efter honom bättre än Uppsala. Här kan du ta del av vackra trädgårdar och andra natursköna besöksmål kopplade till hans liv. Besök hans professorsbostad (Linnémuseet) i Linnéträdgården. Följ årstidens och dygnets växlingar i trädgården, precis som Linné gjorde. Gör en utflykt bort från stadens larm till Hammarby, gården som Linné köpte 1758. Här finns de berömda växtplanscherna och världens största linneanska levande växtsamling. I kulturreservatet återskapar Länsstyrelsen 1700-talets odlingslandskap, med ängar, hagar och små åkrar.

Den sanna Linnéentusiasten bör också vandra längs någon av Uppsalas åtta Linnéstigar. Här höll Linné sin undervisning under sommarhalvåret och än idag finns flera hundra växter kvar som han visade sina studenter.

Tropisk värme

(Bild borttagen)

Från 1 juli kan du återigen njuta av grodornas sång, mustig grönska, värme och fuktig luft i Tropiska växthuset. Välkommen in och beundra de gigantiska bladen på sydlig jättenäckros, Victoria cruziana. Mot slutet av sommaren kan du under sena eftermiddagar även ha turen att få se näckrosen blomma. Varje blomma är bara utslagen i två nätter. Blomman slår ihop sig under dagen, men ibland sent på sommaren tappar den takten. Det finns också mycket annat spännande att se i växthuset, till exempel köttätande kannrankor, bananplantor, bomull, citron och lotus.

(Bild borttagen)

Upptäcktsfärd för nyfiknaoch konstintresserade

Är du nyfiken och vill lära dig mer om djur och natur? Då kan du ladda ner en karta från vår hemsida för att hitta ut till vår naturstig om svenska träd och buskar i Botaniska trädgården. Du kan också ladda ner en karta och gå på holkjakt, men vänta gärna tills fågelungarna har flugit ut.

Vill du uppleva barockträdgården på ett nytt sätt? Rör dig genom trädgården och lås upp olika berättelser, minnen och musik i appen Midsommaren! Börja din vandring på borggården vid Uppsala slott, och slottstrappan ned mot Botaniska Trädgården. Verket är skapat av Fredrik Jonsson, Tove Berglund, Ludvig Daae och LISAS (som består av violinisten Lisa Rydberg och accordeonisten Lisa Långbacka).

(Bild borttagen)

Sommarcaféer i trädens skugga

I alla våra tre trädgårdar – Linnéträdgården, Linnés Hammarby och Botaniska trädgården – finns det caféer med sittplatser under trädkronorna. De serverar både sötfika och lättare luncher. Här kan ni avnjuta er fika på corona-säkert avstånd från andra besökare. 

Öppettider för caféerna i Botaniska trädgården, i Linnéträdgården och på Linnés Hammarby. (Länk borttagen)

För dig som inte kan ta dig till oss

Du som befinner dig i riskgruppen för covid-19 eller av annan anledning inte har möjlighet att besöka oss i sommar har vi filmat delar av våra trädgårdar och våra samlingar. Här kan du inspireras till kommande besök eller lära dig mer om våra fascinerande växter, om vårt levande kulturarv eller om Carl von Linné. Vi kommer att fylla på med fler länkar under sommaren!

Fascinerande växter i Tropiska växthuset

Obruten odling i 220 år i Linneanums orangeri

  • Film om ett av Europas riktigt unika orangerier (2:20 minuter): YouTube
  • Film om citrus, i Orangeriet, Linneanum
  • Film om kaktussamlingen i Orangeriet, Linneanum (3:30 minuter): YouTube
  • Film om lagerträden som ger blad till universitetets jubeldoktorer
  • Film om sparrmannia, namngiven efter en av Carl von Linnés studenter.
  • Film om det mer än 200 år gamla päronträdet utanför Linneanum – ett levande kulturarv (2 minuter): YouTube

I Linnés fotspår i blomsterkungens hem och trädgårdar

Virtuella vandringar i Google maps

Uppsala linneanska trädgårdar i sociala medier

Du kan också följa oss på Instagram och Facebook, där vi dagligen lägger upp bilder från våra trädgårdar och tipsar om vad som är på gång i Trädgårdssverige.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin