Museerna berättar – Museidagen 2021

På Fars dag söndag den 14 november, klockan 12-16, bjuder Uppsalas museer in till Museidagen med fri entré. I år får vi äntligen ses på riktigt igen och har fokus på temat berättande. Följ med på dans, rollspel, konstverkstäder och visningar där näcken, huldran, djuren, runstenarna, konsten och kläderna berättar.

Koreografi och runstenar

På Uppsala Konstmuseum pågår tre utställningar, varav Prints & Ceramics erbjuder ett koreografiskt utforskande av museilogistik. På eftermiddagen ges föreställningen Intricate Details, med tre dansare i en koreografi som tagit sin utgångspunkt i hanterandet av konstföremål liksom i de utställda konstobjekten. Upplandsmuseet fokuserar på runstenarnas berättelser, den värld och de människor de avspeglar. I föredrag får vi möta några av kvinnorna i inskrifternas berättelser och några av de mindre kända uppländska runristarna, bland annat virtuosen Örik som bara ristade en enda sten och den valhänte Likbjörn som ristade Upplands fulaste runsten.

Dinosaurier, rovdjur, växter och klänningar

På Biotopia kan du lära dig mer om vad djurspår berättar, där finns fotavtryck från många djur att upptäcka både inne i museet och ute i parken. Evolutionsmuseet låter dinosaurierna komma till tals, hör vad de har att berätta på familjevisningen. Botaniska trädgårdens tropiska växthus bjuder in till digital tipspromenad bland ätliga och giftiga växter. I Orangeriet pågår Her Story – The Exhibition, en utställning av klänningsskulpturer som berättar om tidens gång, identitet och klädskapandet som en länk mellan generationer. På Museidagen kan du också se utställningen med dans när stycket I Rörelsen fångad framförs av koreograferna Anaï Ljungberg och Helena Kindlund Brånstad.

Bilder av berättelser och berättande bilder

Bror Hjorths Hus bjuder på bilder av berättelser och berättande bilder. Följ med på visning och skulpturverkstad och hör myterna om Näcken och Huldran som inspirerade konstnären Bror Hjorth. Vill du veta vilka berättelser och ämnen som Gamla Uppsala Museums guider inspireras av? Då ska du följa med på utomhusvisningarna där alla guider berättar om just sitt favoritämne.

Tolv museer med fri entré

Flera museer har fri entré utan programaktiviteter under Museidagen, passa på att botanisera på egen hand bland berättelserna och tingen på Carolina Rediviva, i Pumphuset, Medicinhistoriska museet, Skattkammaren i Domkyrkan och Industriminnesmuseet.

Museidagen arrangeras av Uppsalamuseernas Informationsförening, ett samarbetsorgan för museernas informatörer och marknadsförare med syfte att sprida kunskap och information om Uppsalas tjugoen museer.

Program

För mer detaljerat program, information om max antal deltagare, om hur du skaffar biljetter m.m., se destinationuppsala.se/event/museidagen/. För nedladdning av programmet som pdf, se www.uppsalasmuseer.se.

Biotopia, kl. 11–17 

Kl. 14.30–16.30: Rovdjurssagor kring lägerelden inne på museet. Lev dig in i Jakob Ahlbergs spännande berättelser om rovdjur, förstärkta av hans dräkter i forntida stil. Drop in.

Botaniska trädgården, Orangeriet, kl. 12–16

Sista chansen att se Maud Karlssons klännings-skulpturer, i utställningen Her Story – The Exhibition. Varje klänning berättar en  livshistoria. 
Kl. 12.30–12.45: I rörelsen fångad – dans med Anaï Ljungberg och Helena Kindlund Brånstad.

Botaniska trädgården, Tropiska växthuset, kl. 12–16

Lär dig mer om ätliga och giftiga växter. Gå på digital tipspromenad. Använd ögonen och fantasin för att svara på frågor om allt från chili och kakao till insektfångare och blomhalsband.

Bror Hjorths Hus, kl 12–16: biljett krävs för visningar och verkstad

Bilder av berättelser och berättande bilder 
Kl 12.30–13.30, 14.15–15.15: Familjevisning med skulpturverkstad. Lyssna på berättelserna om Näcken och Huldran. Gör egna lerskulpturer. 
Kl 13.00: Visning i Lenny Clarhälls utställning Profiler. 
Kl 14.00: Visning Näckens polska och andra verk –  om berättande bilder och om sägner och myter som inspirerar. 

Carolina Rediviva, kl 12–16

Följ skriftens utveckling genom årtusenden och boktryckarkonstens uppkomst! 

Evolutionsmuseet, kl. 12–16: begränsat antal platser på visningarna

Kl. 13.00, 14.00, 15.00: Dinosaurier berättar – familjevisning. Vad är en dinosaurie? Och hur såg världen ut när de levde? 

Medicinhistoriska museet, kl. 12–16

Lär dig mer om läkekonst, medicinberedning och psykiatri genom tiderna!

Gamla Uppsala Museum, renovering pågår: föranmälan krävs

Visningar utomhus.
12:00 Arkeologins historia i Gamla Uppsala. 
13:00 Från Oden till Jesus – om religionsskiftet under järnåldern.
14:00 Sant eller falskt? Stämmer allt som vikingen berättar om järnåldern? För familjer.
15:00 True Crime. Arkeologins mordgåtor. 

Pumphuset, kl. 12–16 

Följ vattnets väg bland tryckklockor och pumpar. Klättra i Avfallstrappan. Klura i Maskinistens kur.

Skattkammaren, Domkyrkan, kl. 12.30–16.00: begränsat antal platser

Upptäck unika textilier och föremål av guld och silver från medeltiden och framåt. 

Upplandsmuseet, kl. 12–17: biljett krävs till föredrag och vandring

Runstenarna berättar
Kl. 13.00–16.00: Ställ dina frågor i utställnngen! 
Kl. 13.00 Föredrag: Ungmön, rådkonan och svärmorn – vikingatida kvinnoöden bland de uppländska runinskrifterna.
Kl. 14.00 En promenad med vikingarna. Arkeologen Robin Lucas visar runstenar i Universitetsparken och vid Domkyrkan.
Kl. 15.00 Föredrag: I skuggan av Åsmund - mindre kända runristare i Uppsalatrakten. 

Uppsala industriminnesmuseum, kl. 12–16

Sista chansen att besöka industriminnesmuseet i de nuvarande lokalerna. Träffa entusiasterna!

Uppsala konstmuseum, kl. 11–17

Utställningen Prints & Ceramics aktiveras kl. 13.00–17.00 med performanceföreställningen Intricate Details. Dans som en pågående och föränderlig relation mellan kroppar och ting, med avstamp i hanterandet av konstföremål och utställda konstobjekt. Koreograf: Marie Fahlin. Dansare: Sybrig Dokter, Disa Krosness, Maria Öhman. Musik: Anna-Karin Brus

Uppsala – in loving memory

Ljudverket tar dig från Vaksala torg till Uppsala domkyrka, Uppsala slott och Tropiska växthuset bland annat. Här finns instruktioner: inlovingmemory.se/Upplev-verket 

Kontakt

Kontakta oss för bilder.

Lotta Saetre, Botaniska trädgården 0701-67 91 31, Katja Jahn, Upplandsmuseet, 018-16 91 34

UPPSALAS MUSEER

FACEBOOK.COM/UPPSALASMUSEER | WWW.UPPSALASMUSEER.SE

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin