Tjugofem år med odlad mångfald

I år firar Programmet för odlad mångfald (POM) 25 år. Programmet är Sveriges nationella insats för att långsiktigt bevara och använda våra kulturväxter och deras vilda släktingar. Äldre svenska kulturväxter har inventerats och samlats in och ett urval av dem odlas nu i Nationella genbanken i Alnarp.

Bland de bevarade växterna i Nationella genbanken finns äpplen, päron, jordgubbar, krusbär, sparris, rabarber, pioner, dagliljor, tulpaner, narcisser, syrener, schersminer, pelargoner och rosor. Alla är svenska lokalsorter, sorter framtagna av svenska växtförädlare eller utländska sorter med lång odlingstradition i Sverige.

POM och Nationella genbanken är två viktiga steg i bevarandet av den odlade mångfalden. I de linneanska trädgårdarna odlar vi flera av kulturarvssorterna, inte minst i klonarkivet för fruktträd på Linnés Hammarby. Vi har också rosor, pelargoner och narcisser. Under jubileumsåret lyfter vi fram våra POM-växter i planteringar, visningar och skyltning.

Du kan bidra

Vill du också bidra till den odlade biologiska mångfalden? Ett sätt kan vara att köpa växter från varumärket Grönt kulturarv®. Det är kulturväxter som har samlats in genom Programmet för odlad mångfald och som har odlats i Sverige minst sedan 1940, 1950 eller 1960 beroende på växtslag. Du kan också ta kontakt med föreningen Sesam. Det är en ideell förening som jobbar med fröodling av köksträdgårdens och åkerns växter. Ibland säljer medlemmarna fröer på lokala växtmarknader. Har du redan trädgårdsväxter med historia? Vårda dem ömt – att odla är att bevara!

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin