Stjärna för en stjärna

Krönika

Närbid på den vita blomman på orkidén madagaskarstjärna.

Madagaskarstjärna, Angraecum sesquipedale. Foto: Jesper Kårehed, Uppsala universitet.

Den 12 februari 1809 föddes Charles Darwin i den lilla staden Shrewsbury nära gränsen till Wales. Precis som Linné studerade han medicin, men efter misskötta studier bytte han bana till geologi och biologi. Lagom till hans födelsedag blommar orkidén madagaskarstjärna i Tropiska växthuset.

Efter studier i naturvetenskap vid Cambridge och en fem år lång forskningsresa med HMS Beagle utvecklade Darwin teorin om naturligt urval. Detsamma gjorde Alfred Russel Wallace. Konkurrensen sporrade Darwin och 1859 publicerade han boken ”Om arternas uppkomst”. Det blev grunden till hur vi idag ser på arter (och populationer) som resultatet av tidigare generationers förmåga att fortplanta sig under varierande förhållanden.

Madagaskarstjärna

Stjärnorna då? Ja, en av stjärnorna är förstås Evolutionens fader Charles Darwin, begravd bland kungligheterna i Westminster Abbey. Den andra är madagaskarstjärna – Angraecum sesquipedale – som just nu blommar vackert i Tropiska växthusets orkidéavdelning, Darwins födelsedag till ära.

Kopplingen till Darwin utöver det? Jo, madagaskarstjärna har den längsta
blomsporren i hela växtriket. Darwin menade att det måste finnas en nattfjäril med motsvarande längd på sugsnabeln. Den fick dock Darwin aldrig se. När den hittades var han död.

Veckans växt vecka 7 2008: madagaskarstjärna

Veckans växt vecka 7 2009: madagaskarstjärna

Veckans växt vecka 6 2010 och 2011: madagaskarstjärna

Darwin och evolutionen

I vår kunskapsbank kan du lära dig mer om naturligt och artificiellt urval, mutationer, evolutionär kapprustning, symbios, levande fossil, pollination och andra evolutionära fenomen inom växternas värld som Darwin studerade och beskrev.

Kunskapsbank om växter och biologi: Evolutionen

Evolutionen i fokus - visning för skolan

Är du lärare eller har du barn eller barnbarn i skolåldern? Vi tar gärna med skolklasser på visning i Tropiska växthuset och berättar om hur naturligt urval fungerar, om växterna på dinosauriernas tid och om blomväxternas uppkomst.

Våra visningar för skolan och hur du bokar dem

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin