GRASS startar om hösten 2025
I slutet av augusti startar en andra omgång av forskarskolan där tio doktorander vid fem av universitetets institutioner samverkar i fem unika forskningsprojekt.
Forskarskolans uppgift är att bedriva forskning utifrån centrala samhällsutmaningar, där lokal relevans möter internationell excellens. Här undersöks frågor om bland annat kulturarv, digitala metoder, hållbar konsumtion och framtida energisystem. Bevarande och förändring liksom definition och hantering av resurser är centrala aspekter.
Uppsala universitet - Campus Gotland, där forskarskolan är belägen, utgör en knutpunkt för universitetets forskning och utbildning inom hållbarhet.
Här arbetar vi tillsammans med internationella partners, gästforskare och lokala aktörer med ett särskilt fokus på kunskapsutveckling för att klara den omställning som behövs för att leva väl i en värld med klimatförändringar. Som doktorand kommer du vara del av denna tvärvetenskapliga forskningsmiljö. Du kommer även ta del av forskarskolans doktorandkurser, seminarier samt förstklassig doktorandhandledning.
Nedan presenteras forskningsprojekten kortfattat och vad vi söker till respektive projekt.
GLOCAL
Engelsk titel: GLOCAL – Navigating global challenges: the role of consumer choices in addressing antimicrobial resistance and marine biodiversity loss.
Projektet GLOCAL tar sin utgångspunkt i två globala utmaningar – antimikrobiell resistens (AMR) och förlust av marin biodiversitet – som kräver omedelbara insatser och ett aktivt engagemang från allmänheten.
Institutioner
Företagsekonomiska institutionen • Institutionen för för geovetenskaper (Naturresurser och hållbar utveckling NRHU)
Vi söker
- Doktorand i företagsekonomi. Sista dag för ansökan: 2025-03-31.
- Doktorand i naturresurser och hållbar utveckling, marin biodiversitet. Sista dag för ansökan: 2025-04-04.
Searching for flexibility
Engelsk titel på projektet: Searching for flexibility – technological pathways and user perspectives on a sustainable energy transition on Gotland.
Projektets mål är att undersöka behoven av och möjligheterna till en mer flexibel användning av el i framtidens energisystem.
Institutioner
Institutionen för för geovetenskaper (Naturresurser och hållbar utveckling NRHU) • Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik
Vi söker
- Doktorand i hållbar energiomställning. Sista dag för ansökan: 2025-03-24.
- Doktorand i industriell teknik med inriktning mot användarperspektiv på energiomställningen. Sista dag för ansökan: 2025-04-14.
Orkestrering av digital hållbarhet inom dagligvaruhandeln
Engelsk titel: Orchestration of Digital Sustainability in Grocery Retail
Projektet utforskar digitaliseringens roll och påverkan på hållbarhetsinitiativ inom svensk dagligvaruhandel. Genom att integrera kunskap inom informationssystem och företagsekonomi adresseras utmaningar och möjligheter rörande design av digital infrastruktur för att reducera klimatavtryck, i relation till styrning och ledning av hållbarhetspraktiker i organisationer.
Institutioner
Företagsekonomiska institutionen • Institutionen för informatik och media
Vi söker
- Doktorand i företagsekonomi. Sista dag för ansökan: 2025-03-31.
- Doktorand i informationssystem. Sista dag för ansökan: 2025-04-18.
DISH - Digitala innovationer för ett hållbart kulturarv
Engelsk titel: DISH – Digital innovations for sustainable heritage
Digital Innovation for Sustainable Heritage (DISH) är ett tvärvetenskapligt projekt som fokuserar på användningen av digitala metoder för kulturarv för att hållbart stödja Gotlands arkeologiska och byggda kulturarv inför utmaningar såsom klimatförändringar, byggnation, turism och risken för väpnad konflikt.
Institution
Institutionen för arkeologi, antik historia och kulturvård
Vi söker
- Doktorand i kulturvård. Sista dag för ansökan: 2025-04-04.
- Doktorand i arkeologi. Sista dag för ansökan: 2025-04-04.
WHYBS - Vind- och vätgassystem
Engelsk titel: WHYBS – Wind and hydrogen systems
Projektet fokuserar på hur stora havsbaserade vindkraftsparker kan förse vätgasproduktion med energi, vilket kan användas för lagring, inom transportsektorn eller för storskaliga industriella tillämpningar. Syftet är att utveckla optimeringsmodeller för strategisk och taktisk planering och styrning för en kostnadseffektiv produktion av vätgas integrerad med en havsbaserad vindkraftspark.
Institutioner
Institutionen för samhällsbyggnad och teknik • Institutionen för geovetenskaper
Vi söker
- Doktorand i industriell teknik med inriktning mot försörjningssystem för vätgas med hjälp av havsbaserad vindkraft. Sista dag för ansökan: 2025-04-30.
- Doktorand i meteorologi. Sista dag för ansökan: 2025-04-16.
Relevanta länkar och kontakt
Har du frågor kring doktorandanställningarna, se gärna kontaktpersoner i respektive platsannons.
Har du frågor kring forskarskolan GRASS, kontakta gärna Anna Karlström, föreståndare för GRASS tillika universitetslektor vid Institutionen för arkeologi, antik historia och kulturvård.