Mental Health Week 12 oktober

  • Datum: 12 oktober 2022, kl. 8.00–20.30
  • Typ: Kulturevenemang
  • Arrangör: Studenthälsan, Visby stift, mfl
  • Kontaktperson: Student Health Services

Välkommen till Studenthälsans Mental Health Week mellan den 10-14 oktober 2022! Veckan anordnas i anslutning till den årliga internationella Mental Health Day som äger rum den 10 oktober.

Vi på Studenthälsan vill att du som student ska må bra under tiden du studerar hos oss. Vi vet också att man inte alltid mår bra och att livet som student och människa stundtals kan vara utmanande på olika sätt.

PROGRAM MÅNDAG 10 OKTOBER 2022
PROGRAM TISDAG 11 OKTOBER 2022
PROGRAM ONSDAG 12 OKTOBER 2022 - se nedan
PROGRAM TORSDAG 13 OKTOBER 2022
PROGRAM FREDAG 14 OKTOBER 2022

11.30, 18.00 och 18.00: Öppet hus och gratis träning på Friskis&Svettis Visby
Var: Norra Hansegatan 18
Vad: Gratis prova-på-pass för studenter under Mental Health Week. För bokning: ring 0498-211313 och boka med koden: Campus vecka 41:

Måndag: Jympa kl 16:30 och Spin Distans kl 18:15
Tisdag: Jympa kl 17:00 och Multifys soft kl 16:45
Onsdag: Multifys kl 11:30, Jympa soft kl 18:00 och Multifys soft kl 18:00
Torsdag: Spinning kl 11:30, Multifys kl 18:00, Spin kl 18:15 och Yoga kl 19:00
Fredag: Cirkelfys kl 11:30 och Jympa kl 16:30

Läs om träningsformerna på Friskis&Svettis webbplats.

Hela dagen: Öppet hus och gratis träning på Form Gotland
Var: Visborgsallén 33 eller Norra Hansegatan 2
Vad: Du som är student är välkommen att provträna gratis under hela veckan, gym och gruppträning under bemannade öppettider på Form Visborg och Form City. Du behöver visa upp ditt student- eller Mecenakort. För att säkra en plats på gruppträningspassen bokar du ditt pass i receptionen eller på 0498-652240. Du hittar hela utbudet på Form Gotlands webbplats.

Klockan 10.00-12.30 - Fråga om sex och psykisk hälsa
Var: I huvudentrén till Campus Gotland
Vad: Gotlands ungdomsmottagning finns till för dig under 23 år oavsett könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning. Där kan du få hjälp med allt som rör kroppen, sex, relationer och psykisk hälsa. Läs mer om Ungdomsmottagningen.

Klockan 14.30-15.30 - Prokrastinering - uppskjutandets psykologi
Var:Online via Zoom (eller Gunnar Johansson-salen, Campus Blåsenhus, Uppsala)
Vad: Prokrastinering betyder att medvetet skjuta upp åtaganden fastän det ger upphov till negativa konsekvenser. Trots att det är ett irrationellt beteende tenderar vi alla att fördröja saker vi borde ta tag i. Särskilt utbrett tycks det vara bland studenter. I aktuell föreläsning ges en introduktion till varför vi prokrastinerar och vad vi kan göra för att lättare komma till skott med saker – i tid.

Alexander Rozental är legitimerad psykolog, universitetslektor och docent i psykologi på institutionen för psykologi vid Uppsala universitet. Han har länge bedrivit forskning kring varför vi prokrastinerar och utvärderat effekterna av olika behandlingsinsatser. Han är även författare till en självhjälpsbok i ämnet, Dansa på deadline (Natur & Kultur).

Klockan 16:00-17:00 - Workshop: Kreativt skrivande för självförtroende och glädje
Var:
Online via Zoom
Vad: Att skriva är ett sätt att få distans eller perspektiv på stressande ämnen oavsett om de direkt påverkar författaren eller är problem som delas av andra. I kristider som klimatförändringar eller pandemier påverkar frågor som orsakar oro för hela samhällen också varje individ på ett personligt sätt. I den här workshoppen kommer vi att hämta inspiration från samtida fiktion och poesi för att hitta nya idéer för att berätta dina egna historier.

Workshoppen ges på engelska. Sofia Ahlberg är universitetslektor och docent vid engelska institutionen.

Klockan 16.00-17.15 - Prova på "skogsbad"! Varför är naturen så välgörande för oss?
Var:
utomhus i ett grönområden nära dig och via Zoom
Vad: Gå ut i ett skogsområde, park eller trädgård, ensam eller flera tillsammans och följ med på zoom via din mobil! Anna María Pálsdóttir forskar på SLU om hälsofrämjande utomhusmiljöer. Låt dig bli guidad genom en övning där du får prova på medveten närvaro i naturen, och där du sen får berättat om teorierna bakom.

Denna workshop ges på engelska.

Klockan 16.00 18.00 - Separatistiskt transgruppsmöte
Var:
Rindiborgen, Tage Cervins gata 1
Vad: Gotlands Studentkår Rindi och Fenix Ungkulturhus har separatistiskt transgruppsmöte för alla med funderingar om sin könsidentitet eller med transerfarenhet. Ett slutet rum för umgänge och samtal om att leva som transperson på Gotland. Alla är välkomna! Facebook- evenemang för Separatistiskt transgruppsmöte.

Klockan 18.00 - Livsmod, livsglädje, livsmening
Var:
S:ta Maria Domkyrka, Visby
I Visby domkyrka S:ta Maria hålls en mässa av domprost Anna Lundgren på temat existentiell hälsa. Hur hittar vi livsmod? Vad är livets mening för just mig? Hur är det med livsglädjen i tid av oro? 

Klockan 19.00 20.30 - Regnbågscafé
Var:
Rindiborgen, Tage Cervins gata 1
Vad: Gotlands Studentkår Rindi och Fenix Ungkulturhus har öppet regnbågscafé för alla inom hbtqia+ eller som bryter mot normer om sexualitet eller identitet. Vi samtalar om att komma ut och leva öppet och här kommer det också gå att få information om hur kåren arbetar för att skydda studenterna mot diskriminering och kränkande särbehandling under skoltid. Alla är välkomna! Facebook-evenemang för Regnbågscaféet.

-------------------------------------------------------------
Mental Health Week arrangeras för att uppmärksamma psykisk hälsa och välmående och under veckan erbjuds en rad olika föreläsningar, workshops och aktiviteter. En del evenemang äger rum i Visby, en del i Uppsala och en del äger rum online. Läs mer om Mental Health Week och ta del av hela programmet på Studenthälsans webbplats.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin