Mental Health Week 13 oktober
- Datum: 13 oktober 2022, kl. 8.00–17.15
- Typ: Kulturevenemang
- Arrangör: Studenthälsan, Universitetskyrkan, Studentservice Farmaci, Medicin och Vård, med flera
- Kontaktperson: Studenthälsan
Välkommen till Studenthälsans Mental Health Week mellan den 10-14 oktober 2022! Veckan anordnas i anslutning till den årliga internationella Mental Health Day som äger rum den 10 oktober.
Vi på Studenthälsan vill att du som student ska må bra under tiden du studerar hos oss. Vi vet också att man inte alltid mår bra och att livet som student och människa stundtals kan vara utmanande på olika sätt.
PROGRAM MÅNDAG 10 OKTOBER 2022
PROGRAM TISDAG 11 OKTOBER 2022
PROGRAM ONSDAG 12 OKTOBER 2022
PROGRAM TORSDAG 13 OKTOBER 2022 - se nedan
PROGRAM FREDAG 14 OKTOBER 2022
11.30, 18.00,18.15 och 19.00: Öppet hus och gratis träning på Friskis&Svettis Visby
Var: Norra Hansegatan 18
Vad: Gratis prova-på-pass för studenter under Mental Health Week. För bokning: ring 0498-211313 och boka med koden: Campus vecka 41:
Måndag: Jympa kl 16:30 och Spin Distans kl 18:15
Tisdag: Jympa kl 17:00 och Multifys soft kl 16:45
Onsdag: Multifys kl 11:30, Jympa soft kl 18:00 och Multifys soft kl 18:00
Torsdag: Spinning kl 11:30, Multifys kl 18:00, Spin kl 18:15 och Yoga kl 19:00
Fredag: Cirkelfys kl 11:30 och Jympa kl 16:30
Läs om träningsformerna på Friskis&Svettis webbplats.
Hela dagen: Öppet hus och gratis träning på Form Gotland
Var: Visborgsallén 33 eller Norra Hansegatan 2
Vad: Du som är student är välkommen att provträna gratis under hela veckan, gym och gruppträning under bemannade öppettider på Form Visborg och Form City. Du behöver visa upp ditt student- eller Mecenakort. För att säkra en plats på gruppträningspassen bokar du ditt pass i receptionen eller på 0498-652240. Du hittar hela utbudet på Form Gotlands webbplats.
Klockan 9.00 - Universitetskyrkan Campus Gotland: Sänk axlarna
Var: Visby domkyrka
Vad: Börja dagen med en stilla stund i domkyrkan och fortsätt med frukost i församlingshuset bredvid domkyrkan.
Anmälan för deltagande skickas till: petra.guteskar@svenskakyrkan.se
Klockan 11.00–13.00 - Studentservice farmaci, medicin och vård, digital drop-in
Var: Online via Zoom
Vad: Vi ger dig som student som student på farmaceutiska och medicinska fakulteten möjlighet att ställa studierelaterade frågor under en digital drop-in hos våra studievägledare.
Välkommen att även ta del av vår informationsfilm där vi presenterar enkla verktyg och tips för att identifiera och hantera – eller söka hjälp – vid studierelaterad negativ stress: Studierelaterad stress.
Klockan 11.15 – 12.00 - Att vara sin vän i både nöd och lust: om stress, självkritik och medkänsla
Var:Online via Zoom
Vad: Välkommen till en föreläsning som handlar om varför det är normalt att vara stressad, orolig och självkritisk, och om hur vi kan hitta andra sätt att vara med oss själva i våra svåra perioder.
Katja Bergsten är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, fil dr och lektor vid institutionen för psykologi och arbetar också privat som psykoterapeut. Hon är författare till boken I befintligt skick, N & K (2018).
Klockan 13.00-14.00 - Träna - varför då?
Var: Sal B11
Vad: Välkommen på en workshop med Friskis&Svettis Visby. Alla vet att man ska träna för att må bra. Men vad är att må bra? Vad är träning? Hur får man det gjort, hinder & möjligheter. Vi ger dig även tips på enkel träning man kan göra själv utan tillgång till några redskap.
Klockan 15.00 - Universitetskyrkan Campus Gotland: Sorg
Var: Visby domkyrka
Vad: Välkommen att träffas och under enkla förhållanden prata om sorg, saknad och hur en kan leva vidare efter att ha mist någon. Anmälan till petra.guteskar@svenskakyrkan.se
Klockan 15.00 – 15.45 - Du är inte ensam: klimatångest bland studenter
Var: Online via Zoom
Vad: Klimatångest är en växande psykisk hälsofråga bland både föreläsare och studenter inom hållbarhetsrelaterade områden vid universitet över hela världen. De senaste årens ökning av klimatångest har bidragit till att utbildningsinstitutioner måste ta itu med den ordentligt. Under föreläsningen presenteras en översikt över de senaste forskningsresultaten, med rekommendationer och öppna diskussionsfrågor relaterade till detta ämne.
Fil dr. Oleksandra Khalaim är forskare vid Centrum för forskning och utbildning om lärande för hållbar utveckling vid Uppsala universitet.
Föreläsningen ges på engelska.
Klockan 16.15 – 17.15 - Atilla Yoldas: Från en kille till en annan
Var: Online via Zoom (eller Betty Petterssonsalen Blåsenhus, Uppsala)
Vad: Välkommen på denna föreläsning med Atilla Yoldas. Föreläsningen bygger på Atillas bok ”Mansboken – från en kille till en annan”, med frågor som rör bland annat sex, relationer, våld, psykisk ohälsa, kvinnosyn och homofobi. Under de senaste åren har Atilla Yoldas fokus främst varit på jämställdhetsfrågor och i synnerhet destruktiva maskulinitetsnormer, machokultur och mäns våld mot kvinnor.
Atilla Yoldas är journalist, aktivist och författare och hans hjärtefrågor är antirasism, jämställdhet och att motverka destruktiva mansnormer.
-------------------------------------------------------------
Mental Health Week arrangeras för att uppmärksamma psykisk hälsa och välmående och under veckan erbjuds en rad olika föreläsningar, workshops och aktiviteter. En del evenemang äger rum i Visby, en del i Uppsala och en del äger rum online. Läs mer om Mental Health Week och ta del av hela programmet på Studenthälsans webbplats.