Undersökningar med bett i: tandhälsa från forntid till nutid
- Datum: 3 april 2024, kl. 12.00–13.00
- Plats: Campus Gotland, E22
- Typ: Föreläsning
- Föreläsare: Carolina Bertilsson
- Arrangör: Campus Gotland
- Kontaktperson: Sabine Sten
Öppen föreläsning i serien Lunch Learning Seminar med Carolina Bertilsson, Leg. Tandläkare och biträdande forskare, Avdelningen för cariologi, Institutionen för odontologi, Sahlgrenska akademin. Denna föreläsning ges på svenska. Om du vill få en vegetarisk lunchmacka behöver du föranmäla dig. Mejla då till petra.lindberg@uu.se och ange ditt namn och vilken föreläsning det gäller.
Sedan cirka tio år tillbaka har det pågått ett multidisciplinärt samarbete mellan avdelningen för cariologi, institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet och osteoarkeologi vid Uppsala universitet Campus Gotland samt Västergötlands museum. Detta unika samarbete har resulterat i flertalet vetenskapliga artiklar och framförallt en ökad förståelse gällande tandhälsans utveckling i Sverige över tid.
Föreläsningen kommer introducera undersökningen av kroppens hårdaste organ, tänderna, och framför allt tandsjukdomen karies, som är världens vanligaste sjukdom och orsakas av samspelet mellan mikroorganismer, tand och kost. Kariessjukdomen har drabbat människan så länge vi har vandrat på jorden, och studier av kariesförekomsten och dess manifestation i bettet och i populationer under förhistorisk och historisk tid är viktig för att förstå utvecklingen av sjukdomen. Denna möjlighet, att undersöka kariessjukdomen i dess obehandlade form, kan ge förståelse för hur olika miljöfaktorer påverkar samspelet mellan tand, bakterie, kost och människans miljö. Det är också en unik möjlighet att utifrån undersökningsfynd dra slutsatser om människans kost och kostens förändringar över tid.
Föreläsningen kommer i korthet presentera både fynd från odontologiska undersökningar av tänder och käkar från olika tidsperioder, slutsatser från en översiktsartikel gällande kariesförekomsten i Europa över tid, samt möjligheterna som finns i studierna av forntida tänder och käkar både för osteologer, arkeologer, och odontologer.