Forskare och lärare bakom ny bok om undervisning i förskolan

Anette Olin Almqvist, Jonas Almqvist, Sanna Hansson, Christine Westemar

Anette Olin Almqvist, Göteborgs universitet och Jonas Almqvist, Uppsala universitet har skrivit en bok tillsammans med forskare och förskollärare runt om i landet. Förskollärarna Sanna Hansson och Christine Westemar på Gotland är två av dessa.

I förskolans uppdrag ingår numera undervisning. För att öka kunskaperna har forskare och förskollärare gått samman och skrivit en ny bok. Lanseringen ägde rum vid ett öppet seminarium på Campus Gotland.

Från och med 2018 ingår begreppet undervisning i läroplanen för förskolan (Lpfö 18). Undervisning kompletterar därmed andra skrivelser om omsorg, lek och pedagogisk verksamhet. Men vad innebär egentligen undervisning för förskolans del och vilka didaktiska utmaningar kan en förskollärare möta?

- Undervisning betyder inte samma sak i förskolan som i skolan och det var därför vi blev intresserade av att skriva den här boken. Oavsett var man är någonstans med barnen råkar man ut för olika typer av dilemman som man behöver hantera i sin praktik, sa Jonas Almqvist, professor i didaktik vid Uppsala universitet under inledningen av seminariet i Visby.

Teori möter praktik

Boken 'Undervisning i förskolan' har engagerat tretton förskollärare från fyra kommuner och regioner, sju redaktörer från fem olika lärosäten samt en stor grupp forskare och förskollärarkollegor. Totalt har över 50 personer medverkat i arbetet som tagit två år att genomföra. Själva skrivprocessen tog ett år. Under den tiden har dilemman bollats mellan förskollärare, forskare och kommentatorer.

- Vi har producerat liknande böcker enligt samma metod med lärare i grundskola och gymnasium och nu var det dags för förskolan. Utgångspunkten är konkreta fall och det är det som är mest intressant. Att få se vilka val som lärarna gör, berättade Anette Olin Almqvist, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet som är en av redaktörerna.

Didaktiska dilemman från Gotland

Två av förskollärare som bidragit med var sitt kapitel i boken är Christine Westemar och Sanna Hansson på Gotland. De har fokuserat på talutrymme vid samling och om undervisning för de yngsta. Två fall med tydliga utmaningar kopplade till lärande.

- Det har varit fantastiskt roligt att skriva och ta del av forskarnas perspektiv, exempelvis kring spontan undervisning kontra planerad undervisning vilket jag funderat mycket på och som jag skulle vilja att vi pratade mer om, förklarade Sanna under seminariet.

Hon fick medhåll av Christine som lyfte fram att man i förskolan är duktig på att prata om verksamheten men kanske mer sällan benägen att ta upp det som är svårt. Att våga sätta ord på dilemman och få hjälp med det har varit en givande del av arbetet med boken.

- Vi är väldigt duktiga på att peppa och stötta varandra vilket är jättebra men ibland kan det vara bra att också kunna ställa frågor kring hur man har tänkt kring undervisning. Och ibland kanske även att kunna ge svar. Det är något som jag kommer ta med mig.

Mer kunskap behövs

Seminariet avslutades med en frågestund för publiken. Flera ideér på nya forskningsområden kopplade till undervisning lyftes fram som kanske kommer att ge uppslag till nya projekt. För kunskaperna behövs.

- Vår förhoppning är att den här boken med sina tretton didaktiska dilemman hämtade från förskolan blir ett viktigt bidrag och kan användas exempelvis på förskollärarprogrammet eller för kompetensutveckling av personal, säger Jonas Almqvist.

Om boken

En recension av boken 'Undervisning i förskolan. Förskollärare och forskare i dialog om didaktiska dilemman' finns att läsa på förskoleforums webbplats.

Viktor Jacobsson

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin