Forskarnätverk med stöd från Circus
Forskarnätverk som har pågående stöd från Circus.
Organising Local Food
Det globala och industrialiserade matsystemet fungerar inte på ett hållbart sätt, och mat står idag för en betydande del av växthusgasutsläpp. Konceptet lokal mat sägs vara en väg att nå hållbara sociala, ekonomiska och ekologiska lösningar. Nätverket Organising Local Food samlar forskare inom informatik och media, företagsekonomi, organisation och entreprenörskap, sociologi, statsvetenskap och geovetenskap för att studera de komplexa socio-kulturella kontexter som gör lokal mat till vad den är. De stöttar utvecklingen av nya forskningsinitiativ i samarbete med relevanta samhällsaktörer så som jordbrukare, mathantverkare, försäljare, konsumenter och beslutsfattare, samt forskare med intresse och kunskaper inom området.
Stöd från Circus 2023-2024.
Projektledare: Daniel Lövgren, Institutionen för informatik och media, daniel.lovgren@im.uu.se
SWEFAS – forskarnätverket för studier av fascism, högerradikalism, -extremism och -populism
SWEFAS samlar forskare inom historia, förintelse- och folkmordsforskning, informatik och media, rysslandsstudier, judiska studier, teologi och sociologi och syftar till att samla och koordinera den expertis som finns i Sverige om fascism, högerradikalism/extremism/populism. Därtill vill nätverket fördjupa samarbetet med nordiska och internationella nätverk inom fältet, NORFAS och COMFAS. Nätverket erbjuder en mötesplats för utbyte mellan forskare från olika discipliner med olika teoretiska och metodologiska utgångspunkter och som studerar olika perioder och länder och hoppas på så sätt generera nya mångdisciplinära och komparativa forskningsprojekt. Därigenom hoppas nätverket kunna bidra till att utveckla den svenska fascismforskningen men också ge bidrag till forskningen internationellt.
Stöd från Circus 2024-2025.
Nätverksledare: Heléne Lööw, Historiska institutionen, helene.loow@hist.uu.se
Transformerande spel: beteende, identitet, kultur och gemenskap (TAG)
Forskarnätverket TAG samlar forskare från speldesign, genusvetenskap och psykologi för att utforska hur genus, sexualitet, mental hälsa och prosocialt/antisocialt beteende tar sig uttryck genom spel och spelande. Av särskilt intresse är hur spel kan designas och spelas med avseende att främja positiv förändring hos individen och i förlängningen i samhället i stort.
Målet med nätverket är att skapa en tvärvetenskaplig kommunikationsplattform baserat på medlemmarnas egen forskning och de arrangerar evenemang som föreläsningar, paneler och seminarier. Nätverket anordnar även workshops i form av “game jams” där deltagarna (forskarna) tillsammans skapar spel.
Stöd från Circus 2024-2025.
Nätverksledare: Sarah Lynne Bowman, Institutionen för speldesign, sarah.bowman@speldesign.uu.se
Tvångsvårdens former – mångvetenskaplig forskning om att göra gott, utöva makt och ta ansvar
Tvångsvård innebär att grundläggande fri- och rättigheter begränsas. Trots de många likheter och överlappningar som finns mellan olika former av tvångsvård, är situationen i stort sådan att forskning om de olika tvångsvårdsformerna faller sönder i distinkta fält. Nätverket Tvångsvårdens former samlar forskare från juridik, etik, psykiatri, socialt arbete, kriminologi och psykologi för att formulera gemensamma forskningsfrågor och lära av varandra. Nätverket planerar även en antologi om tvångsvårdens former och utmaningar.
Stöd från Circus 2023-2024.
Projektledare: Moa Kindström Dahlin, Juridiska institutionen, moa.k.dahlin@jur.uu.se
Tvärvetenskapens broar – ett nätverk om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer
Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation är komplexa och mångfasetterade folkhälso- och samhällsproblem som kräver en tvärvetenskaplig ansats. Uppsala universitet har idag en rad aktiva forskningsmiljöer inom samhällsvetenskap, humaniora och medicin. Nätverket syftar till att bli ett samlings- och utvecklingsnav för tvärvetenskapliga samarbeten och analys av teman som har direkt relevans för hur vi förstår och i förlängningen arbetar mot dessa problem. Tvärvetenskapens broar samarbetar dessutom med relevanta samhällsaktörer som har i uppdrag att arbeta preventivt eller med behandlande insatser för att tillsammans nå ny kunskap kring våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor.
Stöd från Circus 2024-2025.
Nätverksledare: Cecilia Strand, Institutionen för informatik och media, cecilia.strand@im.uu.se och Susanne Mattsson, Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK), susanne.mattsson@nck.uu.se
UNI-CULT – Uppsala University Network on Indo-European Studies of Cultures, Languages and Traditions
Vilka var Indoeuropéerna och hur såg deras kulturyttringar ut? Det är frågor som engagerat forskare sedan 1700-talet och som på senare år har fått ett uppsving med hjälp av nya tekniker. UNI-CULT – Uppsala University Network on Indo-European Studies of Cultures, Languages and Traditions är ett nätverk som spänner mellan ämnesfälten arkeologi (inklusive arkeogenetik), språkhistoria och religionshistoria. Målet är att skapa en kreativ och långsiktigt fungerande tvärvetenskaplig plattform för indoeuropeiska studier och forskning vid Uppsala Universitet. Genom workshops och seminarier där juniora och seniora forskare möts skapas nya möjligheter för karriärutveckling och forskningsprojekt.
Stöd från Circus 2023-2024.
Projektledare: Terje Østigård, Institutionen för arkeologi och antik historia,
terje.ostigard@arkeologi.uu.se
Uppsala Technical Humanities Network (UTHN)
Frågor om föremåls geografiska ursprung och efterliv, hantverksval och material kan idag studeras med hjälp av avancerade tekniska instrument. Nätverket Uppsala Technical Humanities Network samlar forskare inom konstvetenskap, arkeologi och kemi för att hjälpa forskare att hitta rätt metoder för deras analyser. Genom att möjliggöra kontakter mellan olika discipliner, avdelningar och domäner sprider de kunskap om nya möjligheter för föremålsanalys och möjliggör nya samarbetsmönster mellan humaniora och teknikvetenskaperna. Ett mål för nätverket är att ta fram en informationsguide där humanistiska forskare kan hitta information om rätt tekniskt stöd och rätt avdelning som kan ge den analys som behövs för att svara på deras specifika frågor.
Stöd från Circus 2023-2024.
Projektledare: Eva Lindqvist Sandgren, Konstvetenskapliga institutionen,
eva.sandgren@konstvet.uu.se
USER: Uppsala Smart Energy Research Group
Vilken roll spelar elkonsumenter i omställningen till ett fossilfritt och hållbart energisystem? USER – Uppsala Smart Energy Research Group samlar forskare inom industriell teknik, informationsteknologi, psykologi och statistik för att öka vår kunskap om elkonsumenters beteenden och drivkrafter. Målet är att skapa synergier i form av kreativa disciplinära korsbefruktningar som kan leda till samarbeten och i förlängningen till ett tvärvetenskapligt kunskapscentrum. Nätverket har även fokus på att förmedla forskningsresultat till det omgivande samhället i stort och till energibranschen i synnerhet.
Stöd från Circus 2023-2024.
Projektledare: Peter Juslin, Psykologiska institutionen, peter.juslin@psyk.uu.se