Hur det är att vara ett djur

Det är en sak att säga att människor är djur, men det är en helt annan sak att faktiskt inse att "jag är ett djur". Vad är det som händer med oss när vi får den insikten om oss själva?

När gränsen mellan vem som är människa och vem som är djur luckras upp kan vi uppleva ett slags metafysisk yrsel. I en artikel som publicerades nyligen tar Pär Segerdahl (Länk borttagen) med oss på en filosofisk upptäcktsfärd där vi får lära oss mer om yrseln vi känner när vi pratar om oss själva som djur.

Pär Segerdahl utgår från en personlig upplevelse. Han delar med sig av den yrsel han själv upplevde när en apa bad honom vara tyst och sedan kallade honom monster. I artikeln skiljer han mellan tre typer av metafysisk yrsel. Han ger oss en filosofisk analys av de svårigheter vi kan uppleva inför detta att vi är människor som faktiskt är djur. Och det svåra med att vara djur när vi faktiskt är människor. Men för att hantera yrseln behöver vi kunna överblicka olika sätt att göra skillnaden mellan oss och de andra djuren. I artikeln diskuterar Pär Segerdahl fyra sätt att skilja mellan dem och oss.

Läs artiklen i Nordic Wittgenstein Review: Being Humans When We Are Animals

Och mer Etikbloggen

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin