Hjälp att välja en bra bioetiktidskrift
Det lär finnas mer än 8 000 tveksamma tidskrifter, så kallade predatory journals, som tjänar sina egna ekonomiska intressen istället för forskningen och sina läsare. För att hjälpa bioetiker att välja var de ska publicera sina artiklar postar Stefan Eriksson och Gert Helgesson två listor över tidskrifter på the Ethics Blog: En med rekommendationer och en som avråder.
(Bild borttagen) Stefan Eriksson docent i forskningsetik vid Uppsala universitet och Gert Helgesson, professor I medicinsk etik vid Karolinska Institutet har arbetat med publiceringsetik i flera år. Enligt dem riskerar forskare som publicerar i tveksamma tidskrifter kritik. Även om syftet var gott. De anser att forskare har ett ansvar att varna yngre och oerfarna kollegor för tidskrifter där publikationer och redaktörsuppdrag kan vara menligt för deras framtida forskningskarriär.
(Bild borttagen) Listorna på bloggen är inte avsedda som checklistor. Tanken är att de ska användas som utgångspunkt och hjälp för bioetiker som funderar över var de ska vända sig med sina artiklar. Stefan Eriksson och Gert Helgesson vill gärna ha läsarnas synpunkter på listorna. De blir också tacksamma för tips och förslag på tidskrifter som sköter publiceringar slarvigt eller dåligt.
Listorna uppdateras regelbundet, så kom ihåg att besöka bloggen för att få den senaste versionen. I posten hittar du också lite länktips och förslag på hur man identifierar en tveksam open-accesstidskrift och undviker predatory journals.
Läs bloggposten:Where to publish and not to publish in bioethics