Uppsala universitet lanserar kliniska studier om läkemedelssäkerhet under amning
Det saknas forskning om hur läkemedel överförs från mor till barn via amning. Att kunskapen saknas gör det svårt för kvinnor att fatta informerade beslut om sin egen vård och behandling. Forskare vid Uppsala universitet lanserar nu två kliniska studier som ska hjälpa till att stänga kunskapsluckorna.
Genom att samla in och analysera bröstmjölk och blodprov från mammor och spädbarn kommer forskarna kunna erbjuda evidensbaserade rekommendationer för behandling av diabetes, reumatoid artrit och andra sjukdomar under amningsperioden.
För att inte utsätta barnet för risk avråds ofta kvinnor som behandlas med olika läkemedel från att amma. Samtidigt vet man att amning är bra för både mamman och barn.
Kroniska sjukdomar kräver långvarig läkemedelsbehandling. Metformin, som används för att behandla patienter med diabetes typ 2, och prednisolon, som används i behandling av bland annat reumatoid artrit. Men den kunskap vi har om hur säkert det är att använda de här medicinerna under amningsperioden är över 40 år gammal och bygger på analys med gamla metoder.
ConcePTION, som finansieras genom Innovative Medicines Initiative, är en stor forskningssatsning för att öka förståelsen av hur säkra läkemedel är under graviditet och amning. De två nya studierna vid Uppsala universitet har föregåtts av studier vid Universitetet i Oslo, Universitetssjukhuset i Toulouse och Universitetssjukhuset i Lausanne, som alla studerat hur olika läkemedel förs över från mamman till bröstmjölken.
Det som gör de svenska studierna unika är att de också analyserar hur mycket av läkemedlet som finns i det ammade barnets blod. Den gör det möjligt för forskarna att avgöra hur läkemedlen faktiskt förs över från mamman till barnet. Det berättar Mats Hansson, seniorprofessor i biomedicinsk etik vid Uppsala universitet. Men det är just blodprovet som gjort forskningen komplicerad och svår att genomföra.
Genom att forskarna lagt till en analys av blodprov från barnet har det som annars skulle ansetts vara en forskningsstudie förvandlats till en regelrätt klinisk prövning. Båda studierna har nu fått sitt godkännande av Läkemedelsverket som kliniska låginterventionsprövningar och forskarna hämtar in informerat samtycke både för provtagningen och för framtida forskning på de prov som samlats in.
Att genomföra studien kräver nära samarbete mellan forskare, kliniska centrum där kvinnorna behandlas och nationella biobanker. Studierna är en del i en större biobankssatsning, där proven förvaras som en del av den europeiska bröstmjölkssamlingen, European Breast Milk Collection: en av hörnstenarna i ConcePTION-projektet.
Den svenska studien är en del av en större samordnad ansträngning för att skapa en omfattande forskningsinfrastruktur för insamling, lagring och analys av bröstmjölkprover, som kommer göra det möjligt för olika aktörer att studera hur säkra andra läkemedel är.
I egenskap av självförsörjande plattform stöttar bröstmjölkssamlingen våra nuvarande forskningsinitiativ samtidigt som den banar väg för framtidens forskning för att främja den evidensbaserade sjukvården – till gagn för både kvinnor och barn, säger Mats Hansson.
Anna Holm Bodin