Ny studie om radiologers erfarenheter av att använda AI för att upptäcka bröstcancer
Vi vet sedan tidigare att artificiell intelligens kan användas för att upptäcka cancer i mammografibilder. Men vad tycker radiologer om att använda sådana AI-verktyg efter att ha jobbat med det i ett år? En ny studie publicerad i Health Informatics Journal är unik i sitt slag genom att utforska radiologers erfarenheter av att använda artificiell intelligens som ett stöttande verktyg för att upptäcka bröstcancer.
Studien baserades på kvalitativa semi-strukturerade intervjuer med erfarna radiologer med gedigen kunskap av mammografi. En stor styrka med studien är att de intervjuade radiologerna arbetar aktivt med artificiell intelligens, som stöd i arbetet.
”Det är en liten studie gjord på en enda arbetsplats, men den är unik eftersom att den undersöker hur en yrkesgrupp uppfattar AI efter att ha arbetat med den i ett år. Så det är inte hypotetiskt om vad professionen tycker om AI, utan snarare hur de faktiskt har upplevt det och synpunkterna utifrån det,” säger Jennifer Viberg Johansson, docent i medicinsk etik på Centrum för forsknings- & bioetik vid Uppsala universitet och en av författarna till studien.
Radiologerna i studien var generellt positiva till AI, vilket enligt Jennifer Viberg Johansson visar att mammografi kan vara en språngbräda för användandet av AI inom hälso- och sjukvården. De intervjuade radiologerna menade dock att AI-verktyget ibland visade tvetydiga eller felaktiga resultat, vilket gav upphov till mer arbete. AI-verktyget upplevdes därför främst som ett kompletterande verktyg och inte teknik som skulle kunna ta deras plats. De såg snarare AI-verktyget som ett skyddsnät för att bekräfta sina egna diagnosbeslut, snarare än en metod för att rätta till misstag eller upptäcka nya saker.
Studien visar också att radiologers upplevelser från att arbeta med AI-verktyget i klinisk miljö är av stort värde i utvecklingen av AI. ”Att inkludera klinikers feedback skulle kunna bidra till ett mer effektivt och accepterat användande av AI-verktyg inom sjukvården i framtiden,” avslutar Jennifer Viberg Johansson.
Vill du veta mer? Läs studien här!
Fanny Klingvall & Josepine Fernow