Världshälsoorganisationen lanserar arbetsprogram för rättvis tillgång till genomik
Genomik kan hjälpa oss att ställa diagnoser, göra prognoser, förutse risker och implementera förebyggande åtgärder. Men tillgång till teknik är ojämnt fördelad världen över. I en nyligen publicerad artikel i Nature Medicine presenteras ett globalt program från Världshälsoorganisationen (WHO), framtaget för att komma till rätta med ojämlikheter.
Genomisk teknik kan förbättra vår förståelse av sjukdomar och hjälpa till att utveckla behandlingar genom att titta på hela genomet, och förbättra hälsan hos individer och populationer. Tillgången till teknik och tillämpningar är dock ojämnt fördelad mellan höginkomstländer, och låg- och medelinkomstländer. För att ta itu med problemet har WHO initierat ett globalt arbetsprogram som är utformat för att främja en rättvis tillgång till de fördelar som genomiken kan leverera.
För att ge löpande vägledning och övervaka framstegen i dessa åtgärder har WHO inrättat gruppen Technical Advisory Group on Genomics (TAG-G). Gruppen består av experter som ansvarar för att prioritera strategiska åtgärder för att främja genomisk teknologi i klinisk praxis och forskning.
“De strategiska åtgärderna i WHO:s arbetsprogram kommer att börja adressera ojämlik tillgång till applikationer baserade på mänsklig genomik, och bredda tillämpningen av tekniken till grupper världen över som saknar tillgång,” säger Deborah Mascalzoni, medlem i TAG-G och forskare på Centrum för forsknings- och bioetik vid Uppsala universitet.
Programmet har fyra fokusområden: marknadsföring; implementering; samarbete; samt etiska, juridiska och sociala frågor (ELSI). “Inom ELSI-området pågår arbete för att utveckla WHO:s principer för åtkomst, användning och delning av genomdata. Arbetet syftar till att skapa omfattande global vägledning som främjar etisk, laglig och rättvis användning, ansvarsfull delning av data mellan olika intressenter, och som främjar förtroende, allmännytta och upprätthåller både integritet och förvaltarskap,” säger Deborah Mascalzoni.
Vill du veta mer om WHO:s globala program för att öka nyttan av genomik? Läs artikeln i Nature Medicine här: Ambrosino, E., Abou Tayoun, A.N., Abramowicz, M. et al. The WHO genomics program of work for equitable implementation of human genomics for global health. Nat Med (2024). https://doi.org/10.1038/s41591-024-03225-x
Fanny Klingvall