Ny bok om tvång i välfärden – välkommen på boksläpp!
Tvång inom vård och omsorg är ett omdebatterat ämne, men hur ser regleringen ut i Sverige och vilka förbättringar behövs? Det är frågor som forskare med expertis från en rad olika tvångsvårdsfält belyser i den nya antologin Tvång på gott och ont – En forskningsantologi om tvång i välfärden. Varmt välkommen till boksläpp i Universitetshuset den 27 mars!
När och varför används tvångsåtgärder inom psykiatri, somatik, missbruksvård och kriminalvård? Vilka är de rättsliga och etiska grunderna för tvång, och hur påverkas de som utsätts? I den nya antologin Tvång på gott och ont – En forskningsantologi om tvång i välfärden undersöker 28 forskare dessa frågor från olika perspektiv: juridik, samhällsvetenskap, etik, medicin och olika vårdvetenskapliga inriktningar. Bokens redaktörer är Moa Dahlin, Niklas Juth och Stefan Sjöstrand.
”Huvudsyftet med denna antologi har varit att föra samman forskare med expertis inom så många tvångsvårdsfält som möjligt. Här behandlas tvång inom psykiatrin, somatiken, missbruksvården, rättspsykiatrin och kriminalvården. Ett särskilt avsnitt behandlar tvång av barn och unga,” säger Niklas Juth, professor och verksamhetsföreträdare på Centrum för forsknings- och bioetik, och redaktör till den nysläppta boken.
Antologin visar att tvång i välfärden regleras av ett lapptäcke av olika lagar med olika syften och motiveringar av tvångsvården. Det finns ett behov av att grunderna för regleringen blir mer enhetlig och att kvalitetsbrister i tvångsvården åtgärdas. Bland annat pekar författarna på att personer utan beslutsförmåga riskerar att inte få nödvändig vård, samtidigt som beslutsförmögna kan bli påtvingade vård mot sin vilja. Behovet av ökad kunskap och evidens för tvångsåtgärdernas effekter lyfts också fram.
Välkommen på boksläpp 27 mars!
Den 27 mars kl. 15:00-17:00 hålls ett boksläpp i Universitetshuset vid Uppsala universitet, där redaktörerna presenterar boken och några av författarna diskuterar aktuella frågor. Efteråt bjuds det på förfriskningar. Varmt välkommen!
Datum: 27 mars kl. 15:00-17:00
Plats: Uppsala universitet, Universitetshuset, Sal IV
Anmäl dig här: Länk till anmälan