Konsumenter har makt att påverka utvecklingen av antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot global hälsa. När bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika blir vanliga infektioner farliga. En ny studie som fokuserar på åtgärder för att minska utvecklingen av antimikrobiell resistens i livsmedelskedjan visar att konsumenter kan spela en viktig roll. Studien pekar också ut ett tydligt problem: bristen på ansvarsutkrävande.
Människors beteende är en avgörande faktor i utvecklingen av resistens mot läkemedel. En studie som publicerats i tidskriften Social Responsibility Journal argumenterar för att ansvaret för antibiotikaresistens borde delas mellan flera samhällsaktörer. Författarna menar att dagens strategier för att bromsa resistensutvecklingen misslyckats med att hantera de sociala faktorer som ligger bakom bristen på åtgärder. För att minska utvecklingen av resistens krävs tydligare fördelning av roller och ansvar mellan olika sektorer.
Enligt Mirko Ancillotti, forskare vid Uppsala universitets Centrum för forsknings- & bioetik (CRB), krävs bättre samarbete mellan beslutsfattare, producenter, återförsäljare och konsumenter för att åstadkomma förändring. Det behövs också plattformar där olika aktörer kan arbeta gemensamt för att främja hållbar antibiotikaanvändning genom reglering, kombinerat med påtryckningar från konsumenter.
Konsumenterna glöms ofta bort i kampen mot antibiotikaresistens. Konsumenter ses som passiva, men författarna menar att detta inte stämmer: konsumenter har både makt och möjligheter att påverka marknaden, beslutsfattare och folkhälsan. Konsumenter kan driva förändring genom att kräva transparens och ansvarsfull användning av antibiotika i livsmedelsproduktionen.
För att dra nytta av konsumentmakt finns dock hinder som behöver övervinnas. Många konsumenter har begränsad kunskap om antibiotikaresistens, och de val de gör speglar inte alltid intentionen. Enligt författarna räcker det inte med kortsiktiga informationskampanjer för att fylla kunskapsglappet. Det behövs långsiktiga strategier med folkbildning, bättre kommunikation och policy som stärker konsumenternas möjligheter att göra informerade val.
Vill du veta mer? Läs hela studien: Nordvall, A-C., Ancillotti, M., Oljans, E., Nilsson, E. (2025). Antimicrobial resistance and the non-accountability effect on consumers’ behaviour. Social Responsibility Journal. DOI: 10.1108/SRJ-12-2023-0721
Fanny Klingvall