Diabetes Plus breddar samtalet
Uppsala diabetescentrum har lanserat seminarieserien Diabetes Plus som ska sprida kunskap och ge upphov till nya diskussioner mellan forskare över områdesgränserna. Sammankallande organisatör Peter Bergsten berättar om idén bakom formatet.

Bildtext
Uppsala diabetescentrum (UDC) verkar för att sammanföra allmänhet och forskare i en gemensam kraftsamling mot vår tids diabetesutmaningar. För den nystartade seminarieserien Diabetes Plus står just det syftet i fokus. Peter Bergsten är professor i medicinsk cellbiologi och sammankallande i den planeringsgrupp som tagit fram formatet.
– Ett seminarium handlar om samtalet – om att så frön till nya tankar hos publiken. Med Diabetes Plus vill vi uppnå större medvetenhet om diabetes och dess konsekvenser hos både allmänheten och det vidare forskarsamhället. Det här ska vara en tvåvägskommunikation där UDC kan få inspel från allmänheten, och nu på första seminariet tyckte jag verkligen att det blev så, säger Peter Bergsten.
Det var den 12 november som Diabetes Plus hade premiär med seminariet 'Diabetes + Politics: Safe Societal and Social Actors for Sustainable Diabetes Care and Prevention'. Inbjuden talare var riksdagsledamot och fysiologidocent Lina Nordquist som diskuterade den politiska sidan av diabetes i ett öppet samtal med Peter Bergsten.
– Vi fick väldigt fin respons, inte minst var tack vare gästen som bjöd på sig själv och kunde anamma ett bredare UDC-perspektiv när hon diskuterade sin roll i politiken. Interaktionen med sittande publik fungerade väl – de kom med tänkvärda frågor och gav sig in i samtalet. Nu gäller det att bättre involvera de som deltar på distans. Det blir nästa utmaning, säger Peter Bergsten.
Att mötas över gränser
Att skapa förutsättningar för det oväntade är en av de grundläggande tankarna bakom Uppsala Diabetescentrum (UDC) – synergieffekter som kan uppstå när forskare från vitt skilda områden behandlar en gemensam fråga. Med sitt fokus på tvärdisciplinär bredd sticker Diabetes Plus ut.
– Många andra seminarier behandlar väldigt specifika frågor med tydliga ramar. Diabetes Plus-formatet är friare – ingen kan helt på förhand veta vart ett givet seminarium ska landa. Vi vill uppmuntra kontrasterande perspektiv på diabetes så det här ska vara en mötesplats mellan människor som kanske inte brukar träffas, säger Peter Bergsten.
Diabetes är ett fält där experter och organisationer ofta har sina egna, interna arenor. Det är här som seminarieserien ska fungera som en sammanförande kommunikationsyta. Namnet kommer från just idén om kombinerade infallsvinklar.
– Seminariet tar ett perspektiv och adderar sedan ett annat. Historien bakom UDC är ju att en stor del av Uppsalas diabetesforskning länge varit inriktad på medicin och farmakologi. Därför behöver vi nu möjliggöra för andra perspektiv att komplettera, berika och utöka diskussionen. Ett sådant här seminarium bygger typiskt sett på att sammanföra två människor från olika bakgrunder för att tala om diabetes, och då tvingas de att anpassa sig efter varandras perspektiv. Det går inte att vara för intern eller teknisk, och jag tror att det leder till att samtalet blir mer tillgängligt och inkluderande, säger Peter Bergsten.
(Bild borttagen) Vice föreståndare Steve McKeever invigde det första seminariet.
En långsiktig satsning
Med start i början av 2022 ska Diabetes Plus bli ett viktigt inslag för UDC. Den tredje torsdagen varje månad planeras ett nytt lunchseminarium dit såväl forskare som intresserad allmänhet är välkomna. Varje seminarium fokuserar på ett specifikt tema och i regel bjuds talare in utifrån. Två planerade tillfällen kretsar kring idrottsmedicin respektive psykologi.
– Jag hoppas att vi kan få in flera kända gäster, inte minst nu i början. Har vi tur tillåter pandemiläget också att vi kan fortsätta att mötas på plats. Sedan gäller det att tänka långsiktigt. Nu när vi äntligen är i gång kan vi börja fundera på var vi vill vara om ett, tre eller fem år. Hur ska vi på bästa sätt kunna vara en resurs för diabetesforskning och människor som lever med sjukdomen?
Idén om tvärvetenskapliga möten rör inte bara talare och publik utan också seminarieseriens planeringsgrupp. UDC har fyra så kallade fokusgrupper – ”Individen, samhället och diabetes”, ”Cellklusterfysiologi och regeneration”, ”Metabolism och komplikationer” samt ”Immunologi, infektioner och värdmikrober”. Samtliga grupper har möjlighet att skicka representanter till planeringsgruppen.
– Den här seminarieserien fyller på så sätt ytterligare en viktig funktion – att hålla i gång det gränsöverskridande samtalet inom det egna nätverket. Sedan måste vi se till att de idéer som genereras under seminarierna förs vidare till UDC. Jag skulle vilja att Diabetes Plus blev ett sätt för allmänheten att påverka vad vi gör på centrumet, säger Peter Bergsten.
- Diabetes Plus äger typiskt sett rum mellan klockan 12 och 13 den tredje torsdagen varje månad.
- Kommande tillfällen annonseras i Uppsala universitets och SLU:s kalendarier samt på UDC:s hemsida.
- Seminarier hålls på olika platser i Uppsala men kan också tas del av via videokonferensverktyget Zoom.
- För de som registrerat sig erbjuds lättare mat, dryck och kaffe/te.
Förstabild: Lina Nordquist (till höger) var seminarieseriens första gäst. I ett öppet samtal med Peter Bergsten (tv) diskuterade hon diabetes i politiken.
Anton Nyström