UCBH sem: Bokpresentationer, Mats Larsson och Tom Petersson
- Datum: 9 december 2024, kl. 13.15–15.00
- Plats: Ekonomikum, K412
- Typ: Seminarium
- Arrangör: Ekonomisk-historiska institutionen / UCBH
- Kontaktperson: Ann-Kristin Bergquist
Upsala Nya Tidning. Ägande och engagemang
Under de senaste tre decennierna har den svenska mediemarknaden genomgått en total omvandling. Avregleringen av marknaden, den allt bättre trycktekniken och datoriseringen har skapat en ny situation för såväl tidningar som andra medier. Genom internet har nya vägar för nyhetsinformation öppnats, vilket har lett till att intresset för de tryckta tidningarna har minskat och till att upplagorna fallit. Förändringstrycket på tidningsbranschen har därför blivit stort, med rationalisering, fusioner och nedläggningar som följd.
I denna bok analyseras hur Upsala Nya Tidnings ägare och ledning har agerat för att bevara och om möjligt stärka tidningens marknadsposition från 1950-talet till det tidiga 2020-talet. Efter flera framgångsrika decennier ställdes tidningen mot slutet av 1990-talet inför stora omvandlingskrav, och ägare och ledning engagerades då för att hantera den nya situationen och garantera tidningens långsiktiga överlevnad. En huvudfråga i boken är också vad det har betytt för tidningen att den har ägts av flera olika stiftelser.
Amerikas svenska banker: Finansiella entreprenörer och etniska banker i massmigrationens tid 1850-1920
När drygt en miljon svenskar emigrerade till USA under decennierna kring sekelskiftet 1900 öppnade sig nya affärsmöjligheter för driftiga entreprenörer. I New York, Chicago, Minneapolis, Saint Paul, Seattle och många andra storstäder grundade affärsmän av svenskt ursprung egna banker. De antog firmanamn som Swedish-American Bank, Scandinavian-American Bank och Scandia Bank.
Med hjälp av intensiv marknadsföring i de svenskspråkiga tidningarna i USA skulle de svenska immigranterna övertygas att sätta in sina sparpengar i en bank som de kunde lita på – den hade ju grundats av landsmän.
Många av de svenska bankerna blev dock kortlivade. De försattes i konkurs och anklagades för att medvetet ha försökt lura sina landsmän på deras surt förvärvade sparpengar. Men andra banker – med Swedish-American Bank of Minneapolis som det främsta exemplet – framstod som ett föredöme för hur svenska finansiella entreprenörer på en och samma gång bidrog till den amerikanska ekonomins utveckling och till de svenska immigranternas integration i det amerikanska samhället.
I Amerikas svenska banker berättas en tidigare okänd historia om hur ett antal finansiella entreprenörer av svenskt ursprung etablerade banker och skapade en egen nisch i det framväxande amerikanska banksystemet.