Fotondagen 2017
- Datum: 4 maj 2017, kl. 10.00–12.00
- Plats: Ångströmlaboratoriet, The Hägg Lecture Hall
- Typ: Seminarium
- Arrangör: Olle Björneholm
Centrum för fotonvetenskap vid Uppsala universitet hälsar dig välkommen till Fotondagen!
För att främja fotonvetenskap vid UU bjuder vi in till två inspirerande föredrag, ett av prof. Anne L'Huillier, världsledande laserfysiker från Lund, och det andra av dr. Max Hantke, vinnare av 2017 års "Uppsala Photon Science Award". ” ("Årets Ljushuvud-priset").
Preliminärt program
10.00 Fika utanför föreläsningssalen
10.15 Välkommen och introduktion
Prof. Anne L’Huillier, Institutionen för fysik, Lunds universitet, Sverige: Från extrem olinjär optik till ultrasnabb atomfysik
Sammanfattning: Interaktionen mellan atomer och intensiv laserstrålning leder till generering av övertoner av hög ordning i laserfältet. I tidsdomänen motsvarar detta ett tåg av pulser i det extrema ultravioletta området och med attosekundvaraktighet. Attosekundpulsernas korta pulslängd och breda bandbredd gör att vi kan mäta fasen och amplituden hos elektroniska vågpaket skapade av fotojonisering. Detta ger oss tillgång till den tidsmässiga dynamiken i processen som ledde till detta vågpaket. Denna presentation kommer att introducera fysiken för generering av övertoner av hög ordning och attosekundpulser och beskriva tillämpningar för fotojoniseringsdynamik.
Uppsala Photon Science Award ceremoni
Dr Max Hantke, Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Uppsala universitet: Flashdiffraktiv avbildning av biologiska partiklar med röntgenlaser.
Sammanfattning: Den nyligen framväxande tekniken för röntgenfria elektronlasrar (XFEL) har potential att revolutionera molekylär avbildning. XFEL genererar mycket intensiva röntgenpulser och förutsägelser tyder på att de kan användas för strukturbestämning till atomupplösning även för enstaka molekyler. XFELs producerar femtosekundpulser som överskrider processer av strålningsskador och tillåter studier av strukturer vid rumstemperatur och av strukturell dynamik. Medan de första demonstrationerna av blixtröntgendiffraktiv avbildning (FXI) på biologiska partiklar var uppmuntrande, avslöjade de också tekniska utmaningar. I mitt arbete exemplifierade jag, med heterogena cellorganeller, hur tiotusentals FXI-diffraktionsmönster kan samlas in inom några minuter, analyseras i en automatisk databehandlingspipeline och användas för att rekonstruera projektionsbilder med förbättrad upplösning. För FXI injicerar vi partiklar som en aerosol i XFEL-strålen. Denna provleveransteknik tillåter oss att samla in data med höga träffkvoter och med låg bakgrund. Vi kunde minska problemen med icke-flyktiga provföroreningar genom att minska volymen av aerosoldroppar med en faktor på 1000. Vi uppnådde detta genom att anpassa en elektrosprayaerosoliserare till vår provinjektor. Med hjälp av optisk laserspridningsavbildning mätte vi positioner, storlekar och hastigheter för individuella partiklar som injicerades i experimentkammaren. XFEL-experiment genererar stora mängder data med höga hastigheter. Förberedelse, utförande och dataanalys av dessa experiment drar nytta av specialiserad programvara. Jag utvecklade nya mjukvaruverktyg med öppen källkod som underlättar förutsägelse, onlineövervakning, visning och förbearbetning av XFEL-diffraktionsdata. Vi hoppas att detta arbete är ett värdefullt bidrag i strävan att övergå FXI från sin första experimentella demonstration till en teknik som snart når sina potentialer.
Välkommen!