Multi-photon processes in atoms and molecules: The Small Quantum Systems (SQS) Instrument at the European XFEL
- Datum: 11 juni 2021, kl. 14.15–15.00
- Plats: https://uu-se.zoom.us/j/68099882671
- Typ: Seminarium
- Föreläsare: Michael Meyer, EuXFEL
- Arrangör: Olle Björneholm
Center for Photon Science bjuder in till ett seminarium av Michael Meyer om små kvantsysteminstrument vid Europeiska XFEL.
Det vetenskapliga instrumentet Small Quantum Systems (SQS) vid Europeiska XFEL är tillägnat undersökningar av atomer, molekyler, kluster och nanopartiklar. Instrumentet är placerat vid den mjuka röntgenundulatorn SASE3, som producerar intensiv FEL-strålning i fotonenergiområdet mellan 250 eV och 3000 eV. Under de första månaderna av drift levererade acceleratorn upp till 2000 pulser per sekund till SQS experimentstation med pulsenergier mellan 1 och 5 mJ. Dessa egenskaper i kombination med en pulslängd på cirka 25 fs ger en idealisk bas för många undersökningar som involverar platsselektiva kärnexcitationer och fokuserar på icke-linjära fenomen och dynamiken i ultrasnabba processer.
Tre experimentstationer, AQS (Atomic-like Quantum Systems), NQS (Nano-size Quantum Systems) och REMI (REaction Microscope), som är optimerade för olika prover och olika typer av experiment, togs i drift och är tillgängliga för användargemenskap. De första vetenskapliga undersökningarna koncentrerades på studier av multifotonprocesser [1-4] med högupplöst elektron-, jon- och elektron-jonkoincidensspektroskopi samt studier av större system med hjälp av koherent diffraktionsavbildning. Experimenten omfattade processer av (resonant) multipel jonisering, över tröskeljonisering (ATI), bildande av dubbelkärnhål (DCH) och stimulerad röntgen-Raman-spridning (SXRS) i atomer samt röntgeninducerad dissociationsdynamik hos små molekyler, och lyfte fram instrumentets utmärkta prestationer.
I föredraget, efter presentationen av SQS-instrumentet, kommer några av de senaste vetenskapliga resultaten att diskuteras. Slutligen kommer de senaste uppgraderingarna relaterade till pumpsondsexperiment som kombinerar de mjuka röntgenpulserna antingen med en synkroniserad optisk laser eller med en annan röntgenpuls med olika fotonenergi att beskrivas.
[1] G. Kastirke et al., Phys. Rev. X 10, 021052 (2020)
[2] U. Eichmann et al., Science 369, 1630 (2020)
[3] G. Kastirke et al., Phys. Rev. Lett. 125, 163201 (2020)
[4] T. Mazza et al., Phys. Rev. X 10, 041056 (2020)
