The Photon Day May 6th 2021

För att främja fotonvetenskap vid UU bjuder Center of Photon Science in till Fotondagen den 6 maj! Det kommer att hållas tre intressanta föredrag, inklusive ett av vinnaren av 2020 års "Uppsala Photon Science Award". Fotondagen kommer endast att ges över Zoom. Välkommen!

Schema

  • 13.15 Välkommen och introduktion
  • 13.20 Oxana Klementeva (LU): Att kombinera mikrospektroskopi och neurobiologi för att förstå Alzheimers sjukdom
    Alzheimers sjukdom påverkar livet för miljontals människor världen över och kostar redan cirka 1 % av den globala ekonomin. Alzheimers sjukdom kännetecknas av bildandet av proteinamyloidaggregat, så kallade amyloidoligomerer. Dessa oligomerer kännetecknas av specifika p-arkstrukturer och tros vara neurotoxiska. Emellertid är den sekundära strukturen av amyloidoligomerer polymorf och den struktur som bidrar mest till neurotoxiciteten är okänd. Denna brist på kunskap finns främst för att det är otroligt utmanande att karakterisera den sekundära strukturen av amyloidproteiner direkt i celler. För att undersöka molekylära förändringar i proteiner direkt i celler använde vi synkrotronbaserad infraröd mikrospektroskopi, en etikettfri och icke-förstörande teknik tillgänglig för molekylär avbildning in situ. Specifikt utvärderade vi bildandet av β-arkstrukturer i celler som samtidigt uttrycker humana amyloidproteiner, modeller för p-amyloidaggregation relaterade till Alzheimers sjukdom.
  • 13.55 Martin Qvarnström (UU) vinnare av 2020 års "Uppsala Photon Science Award": Vem åt vem? Paleoekologi avslöjad genom synkrotronmikrotomografi av fossil spillning.
    Hur kan vi veta att en av de första dinosaurierna pickade insekter på marken, som en fågel? Att en stor dinosaurie krossade ben som en hyena för 210 miljoner år sedan? Och att några pterosaurier (flygande reptiler) matade som dagens flamingos i jura? Genom att analysera deras spillning! Fossil spillning (koproliter) är förvånansvärt vanliga och blir alltmer erkänd som en värdefull källa till paleobiologisk information. Men den mesta informationen finns i innehållet, som är svårt att studera på grund av den omgivande mineraliserade matrisen. Jag har använt fortplantningsfaskontrast synkrotronmikrotomografi för att rekonstruera innehållet i koproliter och i mitt föredrag kommer jag inte bara att visa dig de antydda matningsbeteendena som nämnts ovan, utan också vad som hände med trofiska näringsnät när dinosaurier gradvis steg till ekologisk dominans i sen trias och tidig jura.
  • 14.25 Oleg Shpyrko (UCSD): Sök efter fläckkodade "dolda" fluktuationer: A Bright Future of X-ray Photon Correlation Spectroscopy.
    Koherent röntgenspridning tillåter forskare att se bortom "ensemblegenomsnittet" och studera lokal struktur och dynamik hos komplexa material, ofta kännetecknade av domäner, heterogeniteter och andra former av nanoskaliga störningar. Under de senaste åren har röntgenfotonkorrelationsspektroskopi (XPCS) dykt upp som en av nyckelsonderna för fluktuationer i nanoskala, tillämplig på ett brett spektrum av komplexa materialsystem. Jag kommer att gå igenom grundläggande principer för XPCS såväl som några av dess senaste tillämpningar inom kondenserad materiens fysik.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin