Reproduktiva val i klimatförändringarnas tid
Att få barn beskrivs ofta som meningen med livet. Många har en önskan om att, genom familjebildning, få vara en länk mellan generationer, dåtid och framtid, och föra ett arv vidare. Samtidigt ser vi att alltfler unga människor i Sverige skjuter på eller avstår från barnafödande. En teori är att det beror på ökande osäkerhet i ungas liv och i omvärlden, orsakad av till exempel en otrygg arbets- och bostadsmarknad, krig, pandemier och klimatkrisen. I internationella studier anger så många som 40–50 % av unga deltagare att de tvekar inför att skaffa barn på grund av klimatförändringarna. Trots det har frågan om ”hållbart barnafödande” inte blivit en omdiskuterad politisk fråga, särskilt inte i Sverige.
Syftet med forskningsprojektet är att analysera hur frågor kring familjebildning diskuteras i relation till globala frågor om klimatförändringar och hållbarhet, av media och aktörer inom civilsamhället. Vi har tidigare studerat hur folk i allmänhet diskuterar ämnet (se artikel om detta nedan) men fokuserar nu på offentliga debatter och aktörer. Vilka värderingar kring individ, familj och nation lyfts fram, och hur diskuteras de i relation till andra viktiga frågor som välfärd, hälsa och mänskliga rättigheter?
Projektet lyfter fram några av vår tids viktigaste utmaningar – klimat- och demografiska förändringar – och utforskar normer, praktiker och värderingar på olika samhällsnivåer. Projektet kommer även att bidra med nya perspektiv på potentiella konflikter mellan hållbar utveckling och mänskliga rättigheter.
Kontakt
- Vill du veta mer om detta forskningsprojekt? Kontakta Jenny Björklund (Centrum för genusvetenskap) eller Maja Bodin (Nationellt centrum för kvinnofrid).
- Jenny Björklund
- Maja Bodin