Signe Bremer talar om kön, transsexualism och kropp

Vid kvällens Queerseminarium som hålls på Centrum för genusvetenskap presenterar nydisputerade Signe Bremer sin avhandlingsstudie om transsexuellas möten med vården: "Kroppslinjer - Kön, transsexualism och kropp i berättelser om könskorrigering".  

Signe Bremer disputerade nyligen i etnologi vid Institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet. I en intervju på webben för Nationella sekretariatet för genusforskning förklarar Signe Bremer hur vården eftersträvar enhetliga könsuttryck.

"Enligt den könskorrigerande vårdens logiker ska människors kroppar materialiseras entydigt som det ena eller det andra könet. En kvinna ska exempelvis inte ha penis och en man ska inte kunna bli gravid. Signe Bremers studie visar både att liknande tankesätt förekommer inom den transsexuella gruppen, samt att transsexuella också bedriver motstånd mot vårdens könsnormativa grundvalar. Långt ifrån alla transsexuella kvinnor hyser exempelvis den aversion mot penis som medicinska praktiker vidhåller som signaler på autentisk transsexualism. Många transsexuella män är även kritiska mot att de måste operera bort livmodern.
 – Det blir ett väldigt fokus på genitalierna i könsutredningarna - en av de transsexuella kvinnorna jag intervjuade uttryckte inte tillräckligt mycket avsky för sitt könsorgan, och fick då en fördröjd utredning, säger Signe Bremer." (Nyhet, Nationella sekretariatet för genusforskning www.genus.gu.se 2011-11-10)

Seminariet äger rum i kväll, onsdag 7 december, mellan kl. 18-20 i Centrum för genusvetenskaps lunchrum. Ordförande för kvällens seminarium är Peter Forsberg, doktorand vid Centrum för genusvetenskap. 

Queerseminariet är en fristående grupp av universitetets forskare och doktorander, vissa av dem knutna till Centrum för genusvetenskap och andra hemmahörande i andra instititutioner. Det är ett tvärvetenskapligt, hemlöst seminarium som syftar till att vara en mötesplats för alla som känner sig berörda av eller arbetar aktivt med queerbegreppet; i praktik, teori och/eller aktivism. Alla är välkomna!

Läs hela intervjun på Nationella sekretariatet för genusforskning 2011-11-10

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin