Genusperspektiv på biologi

Hur har forskarnas föreställningar om genus påverkat teorier och forskning om djur, celler, bakterier, hjärnan, hormoner och befruktning? Hur påverkas synen på människans evolution? Är biologiska könsskillnader förutbestämda? Det är några av frågorna som besvaras i den nya skriften "Genusperspektiv på biologi" som är författad av Centrums forskare evolutionsbiologen Malin Ah-King.

Den nya skriften som ges ut av Högskoleverket i samarbete med Nationella sekretariatet för genusforskning är den femtonde i ordningen i serien om genusvetenskap. Författaren Malin Ah-King tar i skriften ett grepp om biologin, läran om livet, utifrån ett genusperspektiv.

"Malin Ah-King visar hur genusforskningen med sitt reflekterande och kritiska förhållningssätt har mycket att bidra med till den biologiska forskningen. Att lägga ett genusperspektiv på biologi kan t.ex. innebära att ställa frågor om hur våra föreställningar om manligt och kvinnligt inverkar på teorier och forskning i biologi, hur språk och metaforer påverkar tolkningen av olika biologiska fenomen och hur biologiska argument används i samhällsdebatten och appliceras på mänskliga relationer och beteenden." (Ur förordet)

Genusperspektiv på biologi ingår i Högskoleverkets skriftserie om genusperspektiv. Du kan hitta alla skrifterna på hsv.se.

Ladda ner rapporten "Genusperspektiv på biologi"

Läs mer om Malin Ah-King (Länk borttagen)

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin