Cecilia Rodéhn tar sig an museipedagogikens bortglömda historia
Museipedagogik har traditionellt varit ett kvinnligt yrke som riktats till gamla och barn, vilket gjort att den har fått en låg status i en annars maskulint präglad museisektor. Som ny gästforskare på Centrum kommer Cecilia Rodéhn, forskare i musei- & kulturarvsvetenskap med inriktning på genus, att uppmärksamma denna osynliggjorda historia.
Museididaktiska frågor har länge varit ett bortglömt område i forskningen men detta vill Cecilia Rodéhn ändra på i det nya projektet "En bortglömd historia: Museipedagogikens didaktiska utveckling 1900-2012". Studien undersöker hur området har utvecklats under ett sekel och hur en maskulint kodad kulturarvskontext har tillåtits feminiseras genom pedagogiska iscensättningar samt hur detta har resulterat i en feminint präglad didaktik.
Deltar i tvärvetenskapligt antikprojekt
Hon deltar också i det tvärvetenskapliga projektet "Antiquity for whom? - An intersectional study" med uppsalaforskarna Ingela Nilsson, Henrik Berg och Lisa Hagelin. Detta intersektionella projekt syftar till att kritiskt granska historieskrivningen inom latin, grekiska, arkeologi och antikens kultur och samhällsliv. Utgångspunkten är att universitetet på ett aktivt sätt bidrar till att skapa det "klassiska arvet" och att kunskap om historien skapas i samma stund som det läses, skrivs, berättas och koms ihåg. Processen är därmed långt ifrån neutral och projektet vill därför undersöka hur ideologier och maktstrukturer influerar den svenska historieskrivningen om antiken samt hur svenska museum återskapar och omförhandlar densamma.
Disputerad i Sydafrika
Cecilia Rodéhn disputerade 2009 vid universitetet KwaZulu-Natal i Sydafrika. Avhandlingen handlade om demokratiseringen av kulturarvet i Sydafrika under omvandlingen från apartheid till demokrati. Efter avhandlingen har hon varit anställd vid Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik (NCK) där hon har analyserat systemet med lönebidragsanställda vid museer och arkiv, i relation till livslångt lärande och demokratisering. Sedan 2010 har hon jobbat som forskare och lektor på Institutionen för ABM vid Uppsala universitet.