Forskare från Centrum tilldelas medel från Formas
May-Britt Öhman, FD i Teknik- och vetenskapshistoria, har beviljats medel från Formas utdelning av medel riktade till forskare inom samhällsvetenskaplig och humanistisk forskning om hållbar utveckling. Projektet Älvar, Motstånd, Resiliens: Hållbara framtider i Sápmi och i andra urfolks territorier, beräknas pågå under fyra år och handlar om hållbara framtider i Sápmi och andra territorier tillhörande urfolk!
Det övergripande syftet med projektet är att analysera sociotekniska aspekter på mänsklig säkerhet, hållbarhet, motstånd och återhämtningsförmåga för urfolk-samer- inom (post)koloniala situationer av industriell exploatering inom älv (flod)skap/vattenskap. Termerna älv(flod)skap/vattenskap används istället för ”landskap” för att belysa ett synsätt på vattnet, älven, floden, som den viktiga centralpunkten för kultur, ekonomi, förståelser, sammanhang. Det handlar också om att framställa vattnet- naturen- som en aktör. Det innebär vidare, menar Öhman, att även om människor gett sig på att förändra dessa landskap, så agerar även vatten på olika sätt och påverkar, förändrar samhällen, människor och relationer dem emellan.
Projektet analyserar industriell exploatering med främst fokus på energiproduktion -, interaktion mellan statliga och lokala myndigheter, och företag i förhållande till urfolk, urfolksrättigheter, samt urfolksidentiter med bland annat arkeologi som del av identitetsformuleringen. Ett mål med projektet är att analysera koloniserande strukturer och därmed bidra till ett ökat ansvar för att förändra dessa.
Projektet är tvärvetenskapligt och involverar både samhällsvetenskapliga, humanistiska och naturvetenskapliga/tekniska discipliner. Utöver detta erkänner och involverar det kunskap från miljöer och sammanhang utanför universitet och forskningsinstitutioner, så som kunskaper från bland annat samebyar, samiska organisationer och företrädare från industriella företag.
Huvudsakligt geografiskt fokus kommer ligga på den svenska delen av det samiska området Sápmi, längs Lule, Ume, Kalix och Torne älvar. Internationella jämförelser kommer göras med andra koloniserade områden i bland annat Norge, Finland, Tanzania och Japan.
Forskningsrådet Formas främjar framstående forskning för hållbar utveckling.