Urfolks motstånd tema för seminarium

Den 26 november arrangeras ett seminarium med fokus på urfolks motstånd mot naturresursexploateringar under titeln ”From Alta to Gállok”. Initiativtagare är Centrums forskare May-Britt Öhman.

I början av 1980-talet slutade en flerårig demonstration mot utbyggnad av Altaälven i Norge med att en stor polisstyrka avlägsnade aktivisterna. Älven blev till slut utbyggd, men konflikten och upproret ledde till en rad förändringar i norsk politik gentemot samer.

- Föreläsaren Niillas Somby deltog i allt detta och har fått betala ett högt pris för sitt motstånd - han förlorade en arm samt fick sitta i fängelse för det misslyckade sprängattentatet, säger arrangören May-Britt Öhman från Centrum för genusvetenskap.

Sedan 2011 pågår liknande protester i Sverige mot ett planerat gruvprojekt i Gállok (Kallak) vid lilla Lule älv, en redan vattenkraftreglerad älv. I juni 2013 inleddes protestaktioner på plats. Trots flera polisinterventioner lyckades lokalbefolkningen tillsammans med tillresta aktivister hindra provbrytningen fram till september. Tre av dessa står nu åtalade.

- Att personer nu dragits inför domstol för protesterna i Gállok är definitivt en historisk händelse i samers kamp för sina rättigheter i Sverige. Det finns många paralleller mellan Alta och Gállok och många tror att att Gállok blir de svenska samernas Alta.

Seminariets syfte är att med utgångspunkt från händelserna i Alta respektive Gállok diskutera vilka möjligheter urfolk har att hävda sina rättigheter till mark och vatten inom existerande nationalstater och vad som behövs för att etablera ”human security” i dessa områden. Detta begrepp etablerades av FN:s utvecklingsprogram 1994.

Seminariet hålls på engelska. Inbjudna föreläsare är journalisten, fotografen och författaren Niillas Somby och själv same, som deltog i Altaupproret, samt Hanna Sofie Utsi, ledamot i Sametinget i Sverige.

Tid och plats: Universitetshuset, sal IX, den 26 november, kl. 14.15-17.30

Seminariet i Uppsala 26 november (Länk borttagen)
Seminarium i Stockholm 27 november (Länk borttagen)

För mer information, kontakta, May-Britt Öhman, tel: 070-288 86 62, may-britt.ohman@gender.uu.se

Läs universitetets pressmeddelande här

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin