Jenny Sundén blir gästprofessor vid Centrum för genusvetenskap
Denna hösttermin har vi förmånen att välkomna Jenny Sundén som gästprofessor vid Centrum för genusvetenskap! Jenny är professor i genusvetenskap vid Institutionen för kultur och lärande vid Södertörns högskola men kommer under hösten befinna sig deltid på Centrum. Under sin tid som gästprofessor kommer hon bland annat vara koordinator för forskarskolan Genus, humaniora och digital kultur.

Jenny Sundén / Foto: Orlando G. Boström
Vilka forskningsfrågor arbetar du med – och varför?
Jag har under lång tid forskat på digitala medier och kulturer. På senare år har jag framför allt fokuserat på två spår. Det ena handlar om humor, skam och skamlöshet i feministisk aktivism på sociala medier. Här har jag bland annat ställt frågor som: Hur används humor i feministiska rum och nätverk på sociala medier som motstånd mot sexism och misogyni? Vilken typ av feministisk humor blir viral? Alltså, för vem är den rolig och för vem fastnar snarare skrattet i halsen? Och hur samspelar viralt innehåll med algoritmer och privilegier förknippade med vita, medelklassiga ciskvinnors kroppar?
Det andra spåret handlar om frågor om digital sexualitet, intimitet och uppkopplade liv, alltifrån uppkopplade sexleksaker och hur de utmanar gränser mellan det privata och det offentliga till sexuella identiteter och praktiker på sexpositiva sociala medieplattformar. Hur formar digitala plattformar queera eller på andra sätt marginaliserade sexuella identiteter och praktiker? Hur tar idéer om frigörelse och förtryck, normalitet och avvikelse, makt och njutning form i samspel med digitala medier och teknologier?
Det handlar alltså både om feminism och sexualpolitik och frågor som rör solidaritet och gemenskap liksom sexuell frihet och rättvisa. Jag tänker att det är extra viktigt i en mörk tid av antifeminism, rasism, homo- och transfobi och nypuritanism både på och bortom internet att värna de platser som kan ge något av ett andrum. Både glädje och njutning har kritiska och politiska potentialer och kan vara en viktig motkraft eller bilda en öppning där något annat tar form.
Vad, utöver forskning, ska du göra vid Centrum för genusvetenskap?
Jag kommer vara koordinator för den VR-finansierade forskarskolan Genus, humaniora och digital kultur (GENHDI) som länkar samman tre forskarutbildningar i genusvetenskap, nämligen vid Uppsala universitet, Stockholms universitet och Södertörns högskola (där jag också jobbar just nu och har varit verksam sedan 2011). Forskarskolan sjösattes förra hösten och vi har totalt nio aktiva doktorander. I rollen som koordinator tänker jag att min uppgift är att få doktoranderna att känna att de förutom att vara förankrade vid sina heminstitutioner är en tydlig del av något större och att de är varandras kollegor på tvärs över lärosätenas geografiska och administrativa gränser.
Vad ser du fram emot den här terminen?
Jag ser mycket fram emot att lära känna forskningsmiljön vid Centrum för genusvetenskap, att återknyta bekantskapen med vänner och kollegor, samt förstås lära känna nya!