Ulrika Dahl medverkar i antologi om klimakteriet
Vad är det egentligen vi talar om när vi talar om klimakteriet? Professor Ulrika Dahl vid Centrum för genusvetenskap skriver om "fem(me) episoder ur ett svartvitt klimakterium" i ny antologi på temat.
I boken Vad vi talar om när vi talar om klimakteriet reflekterar forskare från humaniora och genusvetenskap kring klimakteriet som fenomen. Genom perspektiv som spänner från medicinhistoria till reklam, litteratur, konst och självhjälpskultur bjuds läsaren på en rik och mångbottnad läsning. Flera av bidragen tar också sin utgångspunkt i skribenternas egna erfarenheter.
Ulrika Dahls essä utforskar erfarenheter av klimaktieriet från ett queert perspektiv. I fem delar utmanar den hegemoniska idéer om klimakteriet som alltid en fråga om en slags kvinnlig universell förlust av femininitet och fertilitet och pläderar för queer komplexitet och vikten av att reflektera över de normer som klimakterieberättelser reproducerar.
Boken vänder sig till läsare både inom och utanför akademin.
Medverkande författare: Fanny Ambjörnsson, Linda Berg, Ulrika Björkstén, Christine Bylund, Ulrika Dahl, Maria Jönsson, Anna Sofia Lundgren, Christer Nordlund, Anna Rådström, Jenny Jarlsdotter Wikström
Bokomslag, illustratör: Anneli Furmark
Om boken
Vad vi talar om när vi talar om klimakteriet: humanistiska och genusvetenskapliga perspektiv på övergångsåldern
Linda Berg, Maria Jönsson, Anna Sofia Lundgren
Utgiven av Makadam förlag, 2025