23 april disputerade Anton Sundberg med sin avhandling “Essays in Labor Economics: Parenthood, Immigration, and Education”

Avhandlingen, som består av fyra artiklar, fokuserar på olika dimensioner av skillnader i arbetsmarknads- och utbildningsutfall med avseende på kön och invandrarstatus.

Anton Sundberg

Anton Sundberg

Det första kapitlet visar att det finns betydande skillnader i familjebildningens inverkan på arbetsmarknadsutfall för kvinnor och män men samtidigt att dessa skillnader minskade betydligt från 1960-talet till 1980-talet. Kapitlet visar också att sedan 1980-talet påverkas även mäns arbetsinkomster negativt av att få barn och detta gäller särskilt för män i mer jämställda förhållanden och för män som får söner i jämförelse med män som får döttrar.

Det andra kapitlet fokuserar på arbetsmarknadseffekterna av familjebildning för kvinnor med invandrarbakgrund. Kapitlet visar vissa skillnader i familjebildningens inverkan på kvinnors arbetsmarknadsutfall utifrån föräldrars ursprungsland men i stort så är utfallen slående lika mellan olika grupper.

Det tredje kapitlet undersöker hur exponering för nyanlända migranter och asylsökande påverkar akademiska prestationer hos svenskfödda elever i Sverige. Kapitlet visar att det finns en liten men statistiskt signifikant positiv effekt på svenskfödda elevers prestationer från exponering för nyanlända. En närmare analys av den mer akuta flyktingkrisen 2015 bekräftar även huvudresultatet.

Det fjärde kapitlet visar att utrikes födda tjänar mer än svenskfödda på att ta taxikörkort. Användningen av bostadsbidrag, a-kassa och försörjningsstöd minskade, framförallt för utrikes födda. Utrikes födda är oftare kvar i taxiyrket flera år efter taxikörkort jämfört med dem som är födda i Sverige.

Läs hela avhandlingen här.

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin