Att ställa frågor om våld till patienter (syntolkade filmer)
Här kan du se NCK:s utbildningsfilmer om att ställa frågor om våld i syntolkade versioner.
Filmerna ger exempel på hur frågor om våld kan ställas i olika vårdsituationer, bland annat i akutvården, psykiatrin, mödrahälsovården, hos allmänläkaren och inom tandvården. De är tänkta att användas som kunskapsunderlag och utgångspunkt för diskussion vid utbildningstillfällen för vårdpersonal.
Filmerna är helt fristående och kan visas en och en. De har tagits fram av personal med lång klinisk erfarenhet av att arbeta med våldsutsatta kvinnor.
Till varje film finns ett tillhörande utbildningsmaterial med diskussionsfrågor.
Film 1 Nybesök hos allmänläkaren
I filmen kommer en kvinna på nybesök hos allmänläkaren. Kvinnan får svara på frågor om sin sjukdomshistoria i ett formulär, vilket kan vara en ingång för att också fråga om utsatthet för våld.
Film 2 På Barnmorskemottagningen
I filmen kommer ett par till barnmorskemottagningen. Vad man har med sig i bagaget när man ska bli förälder är betydelsefullt för hur man hanterar såväl graviditet och förlossning som föräldraskap. Det är därför naturligt att fråga om erfarenhet av våld på barnmorskemottagningen. Frågor om våldsutsatthet ska ställas i enrum, annars finns det en risk att situationen förvärras för den som är utsatt. Filmen visar hur man kan hantera en sådan situation.
Film 3 På barnmorskemottagningen med tolk
I filmen kommer ett par till barnmorskemottagningen. Kvinnan kan inte svenska, mannen vill tolka åt henne i mötet med barnmorskan. Att komma från en annan kultur och inte kunna språket medför att man är i en mycket utsatt situation. Frågor om våld kan upplevas som stötande och det är lätt att känna sig utpekad. Här är det ännu viktigare att barnmorskan klargör att frågan om våldsutsatthet ställs till alla och att våldsutsatthet har en betydelse både för hur man mår och hur man klarar graviditet och föräldraskap. En auktoriserad tolk ska användas.
Film 4 Inför gynekologisk undersökning
I filmen kommer en kvinna till gynekologen. Var femte kvinna och var tjugonde man har varit utsatt för allvarligt sexuellt våld under sin livstid, enligt studien "Våld och hälsa". Studier från övriga Norden, USA och Storbritannien ger liknande resultat.
Film 5 Återbesök hos allmänläkaren
I filmen kommer en kvinna på återbesök hos allmänläkaren. Magtarmbesvär, smärttillstånd av oklar natur, ångest, sömnsvårigheter och depression är vanliga symtom hos patienter i primärvården. Om patienten varit utsatt för våld i sin relation är sådana symtom ännu vanligare. Nedstämdhet är till exempel fyra gånger vanligare hos våldsutsatta kvinnor. Patienten kan ha svårt att själv göra kopplingen mellan våldet och symtomen.
Film 6 På psykiatriska kliniken
I filmen har en kvinna kommit till en psykiatrisk klinik. Studien "Våld och hälsa" visade att våldsutsatthet, om våldet varit allvarligt, var starkt kopplat till flera olika symtom på psykisk ohälsa som posttraumatiskt stressyndrom, depression, självskadebeteende och riskbruk både hos kvinnor och män. Psykisk ohälsa handläggs ofta inom primärvården och på många ställen söker patienterna psykiatrin bara i akuta situationer. Att den behandling patienten prövat inte hjälper får i många fall sin förklaring om man frågar om våldsutsatthet.
Film 7 På akutmottagningen 1
I filmen har en kvinna kommit till en akutmottagning. Våld i nära relationer bland äldre kan se olika ut. Det finns gamla par som under många år har levt i en relation där våldsinslag förekommit. Det fysiska våldet tenderar att avta med tiden men rollerna består. Det kan även uppstå våld genom att en av parterna blir aggressiv på grund av en demenssjukdom. Äldre som vårdas av anhöriga till större eller mindre del kan löpa risk att bli utsatta för våld av sina barn.
Film 8 På akutmottagningen 2
I filmen har en kvinna kommit till en akutmottagning. När man misstänker eller har fått bekräftat att patienten söker efter att ha blivit utsatt för våld finns det mycket man kan göra för att medverka till att patienten får ett fortsatt förtroende för sjukvården. Prioritera handläggningen och ta dig an patienten så snart som möjligt. Samtalet ska ske i enrum.
Film 9 På smärtmottagningen
I filmen kommer en man till smärtmottagningen. Många lider av långvariga smärtor eller tillstånd som är svårbehandlade. Studier har pekat på att våldsutsatthet kan vara en bidragande orsak. Alltid när det är svårt att ställa diagnos eller om behandlingen inte hjälper måste man kartlägga livssituationen och då har frågor om våldsutsatthet en självklar plats. Filmens huvudperson lever i en samkönad relation. Det kan innebära hinder att berätta om sin utsatthet.
Film 10 Hos psykologen
I filmen kommer en man till psykologen. Många patienter har vuxit upp i en familj där det förekommer våld. Ofta har de utsatts för både psykiskt och fysiskt våld. Forskning har visat att det finns en tydlig koppling mellan utsatthet för allvarligt våld under barndomen och psykisk ohälsa senare i livet.
Film 11 Nybesök hos tandläkaren
I filmen kommer en kvinna på nybesök hos tandläkaren. Tandvården har ofta regelbunden kontakt med en patient under många år, vilket ger goda möjligheter att etablera en relation. Verksamheten kan därför spela en nyckelroll när det gäller att medverka till tidig upptäckt, behandling och dokumentation av skador som orsakats av våld.
Diskussionsfrågor till filmen om nybesök hos tandläkaren (tillgänglighetsanpassad pdf) Pdf, 781 kB.
Film 12 Planerat besök hos tandläkaren
I filmen kommer en kvinna på besök hos tandläkaren. Det är viktigt att tandvården är uppmärksam på kliniska tecken som kan tyda på att en patient har varit utsatt för eller upplevt våld. Det kan röra sig om fysiska skador mot huvud, hals och ansikte samt tandskador. Men även tandvårdsrädsla, omfattande kariesangrepp eller att patienten avbokar upprepade gånger utan synbar anledning.