NCK:s publikationer
Här finns publikationer från Nationellt centrum för kvinnofrid att läsa som pdf-filer. Publikationerna presenteras kronologiskt med den senast publicerade överst i listan.
Beställ publikationer i tryckt format
Vissa av NCK:s publikationer finns också i tryckt format och går att beställa kostnadsfritt i begränsat antal.
"Våldet angår oss alla"
Att skapa en webbkurs om våld
En rapport om webbkursens framväxt och framgångsfaktorer, samt en studie om hur Webbkurs om våld har ökat användarnas kunskaper om våld och påverkat deras dagliga arbete. Studien belyser vidare distinktionen mellan en individuell kunskapshöjning och att implementera kunskapen även på en organisatorisk nivå.
"Våldet angår oss alla" – Att skapa en webbkurs om våld (pdf) Pdf, 3 MB.
Enbart tillgänglig som pdf.
Jämställdhet och våldsutsatthet.
Teoretiska perspektiv och begreppsanvändning
En forskningssammanställning till utredningen om en stärkt styrning av arbetet mot könsrelaterat våld och hedersrelaterat våld och förtryck (A 2023:04) genomförd i samarbete mellan Jämställdhetsmyndigheten och Nationellt centrum för kvinnofrid.
Jämställdhet och utsatthet. Teoretiska perspektiv och begreppsanvändning (pdf) Pdf, 665 kB.
Enbart tillgänglig som pdf.
Våldsutsatta kvinnor – samhällets ansvar
"Våldsutsatta kvinnor – samhällets ansvar" ger grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor, beskriver berörda myndigheters ansvar, ideella organisationers arbete och mediebilden av våld mot kvinnor. Boken ges ut av Studentlitteratur och används som kurslitteratur på NCK:s universitetskurser. Fjärde upplagan.
Beställ "Våldsutsatta kvinnor – samhällets ansvar" från Bokus.com
Beställ "Våldsutsatta kvinnor – samhällets ansvar" från Adlibris.com
Våld mot hbtq-personer – en forsknings- och kunskapsöversikt.
NCK-rapport 2018:1
Rapporten fokuserar på unga bisexuella kvinnor, transpersoner som utsätts för partnervåld och unga hbtq-personer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.
Enbart tillgänglig som pdf.
Uppsalamodellen – att möta våldsutsatta kvinnor inom hälso- och sjukvården.
NCK-rapport 2017:1
Rapporten beskriver hur omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor inom hälso- och sjukvården i Region Uppsala har utvecklats sedan 1994 och fram till idag - från forskning till praktik.
Beställ "Uppsalamodellen – att möta våldsutsatta kvinnor inom hälso- och sjukvården" i tryckt format
Våld mot äldre kvinnor – en forsknings- och kunskapsöversikt.
NCK-rapport 2016:1
Rapporten är en forsknings- och kunskapsöversikt om våld mot äldre kvinnor. Vägledande frågor för litteraturgenomgången har varit i vilken utsträckning äldre kvinnor utsätts för våld, vilka former av våld det rör sig om och vilka förövarna är.
Enbart tillgänglig som pdf.
Redovisning av regeringsuppdraget att utveckla den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen (U2011/3939/JÄM)
NCK fick 2011 i uppdrag av regeringen att utveckla den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen. Uppdraget syftade till att kvalitetssäkra det stöd som Kvinnofridslinjen ger till våldsutsatta kvinnor och till att nå ut till fler av dem som utsätts för hot, våld och/eller sexuella övergrepp.
Enbart tillgänglig som pdf.
En stödtelefon som alltid är öppen.
Kvinnofridslinjen 2009–2012
Rapporten beskriver utvecklingen av den nationella stödtelefonen under perioden 2009–2012.
Ladda ned "En stödtelefon som alltid är öppen. Kvinnofridslinjen 2009–2012" (pdf) Pdf, 362 kB.
Enbart tillgänglig som pdf.
Våld och hälsa – en befolkningsundersökning om kvinnors och mäns våldsutsatthet samt kopplingen till hälsa.
NCK-rapport 2014:1
10 000 kvinnor och 10 000 män i åldern 18-74 år har inbjudits att svara på frågor om sina erfarenheter av sexuellt, fysiskt och psykiskt våld i barndomen, tonåren och vuxenlivet. De fick också frågor om sin nuvarande hälsa och livssituation.
Redovisning av regeringsuppdraget "Utvärdering av utbildningar" (U2011/5671/JÄM)
Nationellt centrum för kvinnofrids redovisning av resultatet av regeringsuppdraget att följa upp och utvärdera utbildningsinsatser som har genomförts inom ramen för regeringens Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck och våld i samkönade relationer (skr 2007/2008:39) och regeringens Handlingsplan för att förebygga och förhindra att unga blir gifta mot sin vilja (skr 1009/10:229).
Ladda ned "Redovisning av regeringsuppdraget Utvärdering av utbildningar" (pdf) Pdf, 794 kB.
Enbart tillgänglig som pdf.
Våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.
NCK-rapport 2013:1
Rapporten synliggör kvinnornas våldsutsatthet genom att belysa kunskapsläget om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning och vad som krävs för att förbättra bemötandet. Rapporten visar att våld mot kvinnor med funktionsnedsättning är mycket likt våld mot kvinnor generellt.
Ladda ned "Våld mot kvinnor med funktionsnedsättning" (NCK-rapport 2013:1) (pdf) Pdf, 2 MB.
Enbart tillgänglig som pdf.
Nationell kartläggning om hur mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer beaktas i myndigheters fortbildning – delrapport 3
Nationellt centrum för kvinnofrid har kartlagt hur mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer beaktas i den ordinarie fortbildningen inom myndigheter där personalen kan möta såväl brottsoffer som förövare. Kartläggningen är den tredje delen i en nationell inventering, där den första behandlade fristående kurser om våld mot kvinnor vid universitet och högskolor och den andra hur kunskapsområdet beaktas i program vid universitet och högskolor som leder till yrken där man möter problematiken.
Enbart tillgänglig som pdf.
Att möta patienter som söker för oro kring oskuld och heder.
NCK-rapport 2011:2
NCK fick 2010 i uppdrag av regeringen att ta fram och sprida en handledning för hälso- och sjukvården. Handledningen vänder sig till anställda inom sjukvården, primärvården, skolhälsovården och ungdomsmottagningar och ska utgöra ett verktyg i bemötandet av flickor och kvinnor som kontaktar sjukvården med oskuldsproblematik och oro och funderingar kring frågor som rör sexualitet, ofta i kombination med hedersrelaterade begränsningar.
Enbart tillgänglig som pdf.
Att fråga om våldsutsatthet som en del av anamnesen.
NCK-rapport 2010:4
I antologin "Att fråga om våldsutsatthet som en del av anamnesen" har NCK samlat experter från ett antal olika delar av hälso- och sjukvården, bland annat primärvård, akutvård, äldrevård, kvinnohälsovård och psykiatri. Samtliga är överens om att det finns ett starkt stöd för att frågor om våld ska ställas rutinmässigt till alla kvinnor som söker vård.
"Att fråga om våldsutsatthet som en del av anamnesen" (NCK-rapport 2010:4) pdf Pdf, 1 MB.
Enbart tillgänglig som pdf.
Kvinnlig omskärelse/könsstympning i Sverige – en kunskaps- och forskningsöversikt.
NCK-rapport 2011:01
Kunskaps- och forskningsöversikten är ett led i NCK:s arbete att sammanställa och sprida kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck. Den syftar till att kartlägga svensk forskning och debatt om kvinnlig omskärelse/könsstympning samt att teckna en bild av praktikens uttryck och förekomst i Sverige i dag. Målet är att öka kunskapen inom området och att undersöka motiven till att flickor utsätts liksom de sociala och medicinska konsekvenserna av ingreppet.
Handbok för hälso- och sjukvårdens omhändertagande av offer för sexuella övergrepp.
NCK-rapport 2008:1
Offer för sexuella övergrepp kan söka hjälp var som helst inom vårdkedjan. Beredskap måste därför finnas för att alla som kan komma i kontakt med sexualbrottsoffer ska kunna agera för att möta patientens medicinska, emotionella och rättsliga behov. Observera att vissa förändringar när det gäller lagstiftning har skett sedan handboken gavs ut, bland annat trädde en ny sexualbrottslagstiftning i kraft 1 juli 2018.
Nationell kartläggning om hur mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer beaktas i grundutbildningar vid universitet och högskolor – delrapport 2
Nationellt centrum för kvinnofrid har kartlagt hur mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer beaktas i vissa grundutbildningar vid universitet och högskolor. Kartläggningen är den andra delen i en nationell inventering, där den första behandlade fristående kurser om våld mot kvinnor vid universitet och högskolor och den tredje hur mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer beaktas i den ordinarie fortbildningen inom myndigheter där personalen kan möta såväl brottsoffer som förövare.
Enbart tillgänglig som pdf.
Hedersrelaterat våld och förtryck – en kunskaps- och forskningsöversikt.
NCK-rapport 2010:1
Hedersrelaterat våld och förtryck är ett relativt nytt begrepp i Sverige, både inom forskningen och inom politiken. Själva begreppet är i sig omdebatterat och inom forskningen återfinns olika förklaringar till våldet.
Enbart tillgänglig som pdf.
Antologi: sju perspektiv på våldtäkt.
NCK-rapport 2010:2
I antologin "Sju perspektiv på våldtäkt" har NCK samlat några av Sveriges ledande experter för att belysa och analysera frågan om våldtäkt. Här förenas teoretiska och praktiska perspektiv genom de medverkandes olika yrkesbakgrunder och erfarenheter från sju vetenskapliga discipliner.
"Antologi: sju perspektiv på våldtäkt" (NCK-rapport 2010:2) p
Enbart tillgänglig som pdf.
Våld i samkönade relationer – en kunskaps- och forskningsöversikt.
NCK-rapport 2009:2
Kunskaps- och forskningsöversikten är en sammanställning av svensk och internationell forskning rörande våld i samkönade relationer.
Enbart tillgänglig som pdf.
Lättare att söka hjälp: Kvinnofridslinjens uppbyggnad och första år.
NCK-rapport 2009:1
Samtalen till Kvinnofridslinjen kommer från hela Sverige och från kvinnor i alla åldrar. Det visar rapporten om stödtelefonens första år och uppbyggnad.
Enbart tillgänglig som pdf.
Kartläggning av fristående universitets- och högskolekurser i ämnet mäns våld mot kvinnor – delrapport 1
Delrapporten är den första delen i en kartläggning NCK genomfört av utbildning i Sverige gällande mäns våld mot kvinnor. Den andra delen handlar om hur mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer beaktas i vissa grundutbildningar vid universitet och högskolor, och den tredje om hur samma frågor beaktas i den ordinarie fortbildningen inom myndigheter där personalen kan möta såväl brottsoffer som förövare.
Enbart tillgänglig som pdf.
Övrigt material från NCK
Kunskap en nyckel till förändring – NCK:s arbete för kvinnofrid
25 års arbete för kvinnofrid summeras i boken som publicerades i samband med att professor Gun Heimer avtackades som föreståndare i december 2020. Boken skildrar NCK:s utveckling från starten av föregångaren Rikskvinnocentrum vid Akademiska sjukhuset 1994 och fram till idag
"Kunskap en nyckel till förändring – NCK:s arbete för kvinnofrid" (pdf) Pdf, 6 MB.
Åttiosex röster, ett dygn på Kvinnofridslinjen
Boken lyfter fram kvinnornas ord till den nationella stödtelefonen. Boken har tagits fram med hjälp av Kvinnofridslinjens personal med anledning av att stödtelefonen fyllde tio år 2017.
Du beställer boken genom att mejla info@nck.uu.se
Blott du mig älskar
Blott du mig älskar är en film och ett webbstöd om våld i samkönade relationer med fokus på lesbiska relationer. Filmen ger dig som lärare möjlighet att undervisa om våld med utgångspunkt i en berättelse som belyser hur våldet kan ta olika former och hur det påverkas av heteronormativa samhällsstrukturer. Syftet är att ge ökad kunskap så att det stöd och den hjälp som samhället ger till personer som utsätts för våld i samkönade relationer kan förbättras.
Till filmen och webbstödet för Blott du mig älskar
Första helgen i juni
En serienovell om en våldtäkt som riktar sig till unga. NCK har tagit fram serienovellen i samarbete med konstnären Matilda Ruta.
"Första helgen i juni" (pdf) Pdf, 8 MB.
"Första helgen i juni" (pdf, tillgänglighetsanpassad) Pdf, 4 MB.
Beställ "Första helgen i juni" i tryckt format
Världens sämsta sommar
"Världens sämsta sommar" är en fristående fortsättning på serienovellen "Första helgen i juni". Båda serierna är skrivna och tecknade av Matilda Ruta i samarbete med Nationellt centrum för kvinnofrid.
"Världens sämsta sommar" (pdf) Pdf, 10 MB.
"Världens sämsta sommar" (pdf, tillgänglighetsanpassad) Pdf, 6 MB.
Beställ "Världens sämsta sommar" i tryckt format
Lärarhandledning: Första helgen i juni och Världens sämsta sommar
NCK har tagit fram en lärarhandledning för att använda serienovellerna Första helgen i juni och Världens sämsta sommar i gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och SFI. Med böckernas berättelser som utgångspunkt kan eleverna fördjupa sig i frågor som rör sexualitet, samtycke och relationer. I lärarhandledningen får du förslag på diskussionsfrågor att ställa.
Ladda ned lärarhandledning för serienoveller (pdf, tillgänglighetsanpassad) Pdf, 2 MB.
Beställ lärarhandledningen i tryckt format
Magasinet Att arbeta mot våld, nr 1
Magasinet "Att arbeta mot våld" har tagits fram av NCK, Länsstyrelserna och Socialstyrelsen. Nummer 1 av magasinet vänder sig till yrkesverksamma inom kommuner. Det innehåller till exempel ett reportage från Norrköpings kommun som har en byggt upp en nära samverkan mellan skola, socialtjänst och polis för att fånga upp barn och unga som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Numret berättar också om FREDA bedömningsmetoder, om hur Webbkurs om våld används av kommuner samt ger fakta om utsatthet för våld.
Ladda ned magasinet Att arbeta mot våld nr 1 (pdf, tillgänglighetsanpassad) Pdf, 1 MB.
Beställ magasinet i tryckt format
Magasinet Att arbeta mot våld, nr 3
Magasinet "Att arbeta mot våld" har tagits fram av NCK tillsammans med Socialstyrelsen och vänder sig till yrkesverksamma som i sitt arbete möter våldsutsatta. Nummer 3 med tema vården lyfter hälso- och sjukvårdens samt tandvårdens arbete med patienter som är utsatta för våld. I numret intervjuas professor Gun Heimer, tidigare föreståndare för NCK, om kopplingarna mellan utsatthet för våld och hälsa. Numret berättar också om att folktandvården i Skåne satsar på utbildning om våld samt om betydelsen av att fråga patienter om utsatthet för våld med fokus på mödrahälsovården.
Ladda ned magasinet Att arbeta mot våld nr 3 (pdf, tillgänglighetsanpassad) Pdf, 3 MB.
Beställ magasinet i tryckt format
Magasinet Att arbeta mot våld, nr 4
Magasinet "Att arbeta mot våld" vänder sig till yrkesverksamma som i sitt arbete möter våldsutsatta. I nummer 4 som har tema utbildning står betydelsen av kunskap i arbetet för våldsutsatta i centrum. Numret berättar bland annat om socialtjänstens fältsekreterare i Mölndals stad som har utbildat skol- och fritidspersonal om våld i ungas nära relationer. Och om Karlshamn som ska utbilda alla anställda i kommunen, som en del i folkhälsoarbetet. Numret togs fram i samverkan mellan NCK, Socialstyrelsen, länsstyrelserna, Jämställdhetsmyndigheten och Barnafrid vid Linköpings universitet.
Ladda ned magasinet Att arbeta mot våld nr 4 (pdf, tillgänglighetsanpassad) Pdf, 3 MB.
Beställ magasinet i tryckt format
Magasinet Att arbeta mot våld, nr 5
Magasinet "Att arbeta mot våld" har tagits fram av NCK och vänder sig till yrkesverksamma som i sitt arbete möter våldsutsatta. Nummer 5 har tema samverkan. Här lyfts lokala, regionala och nationella exempel på väl fungerande samverkan. Numret berättar bland annat om hur Sundsvalls kommun och Mora kommun har hittat lösningar för att hjälpa våldsutsatta med bostad, och om Barnahus Fyrbodal i Trollhättan som har byggt upp ett resurscentrum för barn, unga och vuxna som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.
Ladda ned magasinet Att arbeta mot våld nr 5 (pdf, tillgänglighetsanpassad) Pdf, 4 MB.
Beställ magasinet i tryckt format
Manual för Webbkurs om våld
Konkreta förslag på hur Webbkurs om våld kan användas i grupp finns i utbildningsmanualen. Utbildningsmanualen är indelad efter webbkursens avsnitt, varje avsnitt motsvarar ett lektionspass. Manualen tar även upp vad det innebär att utbilda om våld och att ämnet kan väcka tankar och känslor. I manualen finns diskussionsfrågor och övningar som är kopplade till webbkursens avsnitt. Du kan även ladda hem manualen som pdf.
Ladda ned webbkursens utbildningsmanual (pdf, tillgänglighetsanpassad, 2019) Pdf, 2 MB.
Beställ manualen i tryckt format
Publikationer på engelska
Violence and health in Sweden – A National Prevalence Study on Exposure to Violence among Women and Men and its Association to Health
The National Centre for Knowledge on Men’s Violence Against Women (NCK) has initiated a research project on women’s and men’s exposure to violence from a life-course perspective. In the study, 10,000 women and 10,000 men between the ages of 18 and 74 were invited to participate in a survey and register study on exposure to violence.
The Development of a National Helpline for Women subjected to Violence
En The Swedish Government has given the National Centre for Knowledge on Men’s Violence Against Women (NCK) at Uppsala University, the mandate to build, develop and operate Kvinnofridslinjen, a helpline for women subjected to violence and their relatives, at Uppsala University Hospital. In this report the construction and development of Kvinnofridslinjen during its first year in operation is presented.
"The Development of a National Helpline for Women subjected to Violence" (pdf) Pdf, 3 MB.
Handbook: National Action Programme for the Health Care and Medical Services' Reception and Care of Victims of Sexual Assault. NCK-rapport 2008:1
A handbook to support healthcare professionals in their treatment of victims of sex crime. Included in the handbook is a guide with practical instructions, including how to take samples and secure evidence.
NOTE: In 2018 the law concerning sex crimes in Sweden was changed, a new sexual consent law came into force. The handbook has not been revised.
First weekend in June
The first weekend in June is a graphic short story highlighting the issue of sexual assault. The main objective is to make it easier to talk about sexual violence, to raise the questions of setting limits and showing respect for other persons.
"First weekend in June" (pdf) Pdf, 3 MB.
"First weekend in June" (pdf, tillgänglighetsanpassad) Pdf, 4 MB.
Worst summer ever
"The worst summer ever" is a follow up of “The first weekend in June” telling what happens after a sexual assault. Graphic short stories have proved an effective way to raise the questions of sexual assault and rape.
"The worst summer ever" (pdf) Pdf, 4 MB.
"The worst summer ever" (pdf, tillgänglighetsanpassad) Pdf, 6 MB.