Brott i nära relation. Kartläggning av utsatthet under 2022 och under livstiden.

Rapport 2024:4

Fulltextlänk:
Läs publikation
Utgivningsår:
2024
Avsändare:
Brottsförebyggande rådet (Brå)
Typ:
Rapport
Antal sidor:
96

Information om publikationen

Brottsförebyggande rådet har haft i uppdrag att genomföra en nationell kartläggning om brott i nära relation, inom ramen för Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2023. I rapporten studeras självrapporterad utsatthet under föregående år (2022) och under livstiden, återkommande utsatthet, anmälningsbenägenhet samt de utsattas behov av stöd eller hjälp.

Resultaten visar bland annat att både kvinnor och män utsätts för våld i nära relation men utsattheten bland kvinnor är mer omfattande. Psykiskt våld, till exempel i form av kränkningar och förödmjukelser, är vanligare än att bli utsatt för fysiskt våld. Resultaten visar också att även om psykiskt våld verkar vara det mest utbredda bland både kvinnor och män, är det betydligt vanligare att kvinnor uppger att de utsatts för sexuellt våld av en nuvarande eller tidigare partner jämfört med män. 

En större andel bland yngre utsatta polisanmäler, men anmälningarna är totalt sett få. 

Samtidigt som psykiskt våld är vanligast förekommande, är det också den typ av våld som i lägst utsträckning polisanmäls. Det kan bero på att vissa av de typer av våld som ingår i kategorin psykiskt våld inte nödvändigtvis utgör brott i juridisk mening. Resultaten visar också att det är vanligare att de som utsätts söker olika former av stöd eller hjälp, än att händelserna som inträffat polisanmäls. 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin