Studie om mäns utsatthet för våld i nära relationer, hjälpsökande och stödbehov
Under hösten 2024 pågår en intervjustudie vid NCK med män som varit utsatta för våld i nära relationer. Våldsdefinitionen som används i studien innefattar alla former av våld, såsom psykiskt, fysiskt, sexuellt, ekonomiskt eller materiellt.
Du kan delta i studien om du:
- är minst 15 år
- identifierar dig som man
- har blivit utsatt för våld i en nära relation
- inte längre är i en relation med den våldsutövande partnern och befinner dig i trygghet.
Om kriterierna ovan stämmer in på dig och du kan tänka dig att svara på frågor om erfarenheten av att ha blivit utsatt för i våld i nära relation, samt hjälpsökande och stödbehov, är du välkommen att delta i denna studie.
Studien är en del av ett regeringsuppdrag om att kartlägga våld mot män i nära relationer och sker i samarbete med Jämställdhetsmyndigheten. Forskningshuvudman för projektet är Uppsala universitet. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för projektet. Forskningen är godkänd av Etikprövningsmyndigheten.
Vad är studiens syfte?
Det finns kunskapsluckor när det gäller mäns utsatthet för våld i nära relationer, särskilt vad gäller stödbehov och insatser. Syftet med studien är att öka kunskapen om mäns våldsutsatthet i nära relationer genom att studera hur våldet tar sig uttryck samt mäns hjälpsökande och behov av stöd från myndigheter och andra organisationer.
Hur går det till?
Att delta i projektet innebär att du medverkar i en individuell intervju där du får berätta om din våldsutsatthet och den hjälp och det stöd som du sökt på grund av detta.
Intervjun sker på en plats som du känner dig bekväm med. Den kan ske digitalt (med eller utan video) eller via telefon. Du behöver inte uppge ditt namn. Deltagande är frivilligt och du kan när som helst avbryta din medverkan utan att ange något skäl.
Vill du veta mer om studien och eventuellt delta? Kontakta Maja Bodin genom mejl eller telefon så får du mer information. Det går bra att skicka ett sms om du vill att Maja ringer upp dig. Du hittar kontaktuppgifterna nedan.
Ansvarig för forskningsprojektet och kontaktperson för intervjuer:
Maja Bodin
Forskare vid Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK),
Uppsala universitet
E-post: maja.bodin@nck.uu.se
Tel: 073-469 79 78
Kontaktperson för huvudmannen:
Anita Hussénius
Föreståndare vid Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK),
Uppsala universitet
E-post: anita.hussenius@nck.uu.se
Tel: 073-469 73 03